Sint-Donaasproosdij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Sint-Donaasproosdij

De Sint-Donaasproosdij is een triomfalistisch barok gebouw op de Burg in Brugge, en de voormalige hoofdzetel van de kerkelijke heerlijkheid Sint-Donaas.

Vroegste geschiedenis[bewerken]

Onder Robrecht I van Vlaanderen werden in 1089 de proosten van de Sint-Donaaskathedraal erfelijk kanselier van het Graafschap Vlaanderen.

In die hoedanigheid verzorgden zij niet alleen de grafelijke administratie, zij bouwden ook een belangrijke kerkelijke heerlijkheid uit met haar eigen administratie en rechtbank.

Toen Brugge in 1560 zijn eerste bisschop, Petrus Curtius, kreeg, gingen de titels van proost en kanselier over op de in het totaal 17 bisschoppen die de stad zou kennen voor het einde van het Ancien Régime.

Vanaf de 17e eeuw[bewerken]

Het huidige gebouw uit 1665 van de Antwerpse architect Cornelis Verhouven is opgetrokken in een triomfalistisch barokke stijl eigen aan de contrareformatie.

De monumentale deur was een inrijpoort voor paarden en koetsen. Bovenop staat vrouwe Justitia en op het hoogste fronton vindt men de Griekse goden van waarheid, liefdadigheid en gerechtigheid

De zes linkse traveeën (richting de Grote Markt) dateren uit 1907. Het gebouw is grondig gerestaureerd van 1972 tot 1974 en opnieuw opgefrist in 2001. Thans behoort het tot de ambtswoning van de gouverneur van West-Vlaanderen.