Sint-Genovevakerk (Son en Breugel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Genovevakerk
Sint-Genovevakerk
Plaats Breugel
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gebouwd in tweede helft 15e eeuw
Restauratie(s) 1821, 1960, 1978
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  34121
Interieur
Diverse relikwie van Genoveva
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Genovevakerk is de rooms-katholieke parochiekerk van Breugel, gelegen aan Sint Genovevastraat 14. Het is een gotisch bouwwerk uit de 15e eeuw.

Deze kerk ligt niet ver van de Dommel, en wel aan de rechteroever. De kerk is goed bewaard en stamt uit de tweede helft van de 15e eeuw. Omstreeks 1580 werd de constructie van schip en koor vernieuwd, mogelijk na brandstichting. Van 1648 tot 1799 is deze kerk protestants geweest, waarna ze weer - zij het in verwaarloosde staat - aan de katholieken werd teruggegeven. Op 9 november 1800 waaide de 25 meter hoge torenspits eraf en in 1821 werd de huidige, veel lagere, spits aangebracht.

Het bakstenen kerkje heeft een eenbeukig schip en een in 1822 wegens bouwvalligheid gesloopt, doch in 1960 herbouwd, dwarspand. Toen is de gehele kerk gerestaureerd en ook in 1978 vond nog een verbouwing plaats. In 1893 werden drie glas-in-loodramen aangebracht.

Het koor is overdekt met een netgewelf. Het orgel stamt uit 1854 en is gebouwd door Vollebregt uit 's-Hertogenbosch. In het torenportaal staan twee zerken, een uit 1558 en een uit 1569. In de kerk is een relikwie van Genoveva aanwezig en ook diverse afbeeldingen van Genoveva zijn er te vinden. De oudste stammen uit het eind van de 19e eeuw. Volgens de overlevering heeft Genoveva enige tijd te Breugel gewoond en er is ook een Genovevaput geweest, aan het water waarvan diverse wonderen werden toegeschreven. Deze put is in de 17e eeuw gedempt.

Achter de kerk bevindt zich een Heilig Hartbeeld, en ook is daar een begraafplaats met calvarieberg.

Zie de categorie Sint Genovevakerk (Breugel) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.