Sint-Gertrudiskerk (Nijvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Gertrudiskerk
De Sint-Gertrudiskerk in Nijvel
De Sint-Gertrudiskerk in Nijvel
Plaats Nijvel
Gebouwd in 11e-12e eeuw
Architectuur
Stijlperiode Romaans
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Gertrudiskerk is een romaanse kerk uit de 11e eeuw in de Belgische stad Nijvel. De kerk werd ingewijd in 1046 in aanwezigheid van keizer Hendrik III en van bisschop Waso van Luik. Ze is toegewijd aan Gertrudis van Nijvel, zuster van Begga.

Deze kerk is het resultaat van aanpassingen en verbouwingen aan de Sint-Pauluskerk na een brand omstreeks het jaar 1000. De Sint-Pauluskerk was een van de drie kerken van de abdij van Nijvel, die oorspronkelijk werd gebouwd als grafkerk. Toen Gertrudis hier werd begraven verdrong haar verering die van Paulus. Ook enkele graven van Leuven waaronder Hendrik III van Leuven werd hier begraven.

De kerk meet meer dan 100m van het ene koor naar het andere, is 25m breed aan het schip en 44m aan het oostelijk transept. De toren is 50m hoog. Tegenwoordig doet de kerk dienst als parochiekerk. Vroeger waren er woningen aan de kerk gebouwd, maar deze verdwenen bij bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. Voor de verwoesting door oorlog had de kerk een gotische torenspits, waarna een achthoekige romaanse toren in de plaats kwam.

Het interieur bevat onder meer een naturalistische preekstoel van Laurent Delvaux en Philippe Lelièvre (1772). Het is een uitzonderlijke combinatie van een marmeren beeldengroep (Christus en de Samaritaanse vrouw aan de Jacobsput) binnen een eikenhouten geheel. De medaillons vertellen de parabels van de zaaier, de verloren zoon en de goede huisvader. In de kerk bevinden zich enkele bas-reliëfs uit 1629 en enkele nog oudere heiligenbeelden van de hand van Jean Thonon.[1]

De kerk werd in 1936 beschermd als monument.