Sint-Gregoriuskathedraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Gregoriuskathedraal
Sint-Gregoriuskathedraal
Plaats Trabzon

Vlag van Turkije Turkije

Denominatie Grieks-orthodoxe Kerk
Gewijd aan Gregorius van Nyssa
Coördinaten 41° 1′ NB, 39° 44′ OL
Gebouwd in 1863
Detailkaart
Sint-Gregoriuskathedraal (Turkije)
Sint-Gregoriuskathedraal
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Gregoriuskathedraal was een kerkgebouw in Trapezunt (Trebizonde), het huidige Trabzon, Turkije. De aan de kust van de Zwarte Zee gelegen kerk en het bijbehorende klooster bestonden van 1280 tot 1930.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tombe van koning Salomo, Trebizonde (1894)

Kerk en klooster werden tussen 1280 en 1297 gebouwd in opdracht van Eudokia Palaiologina, de gemalin van Johannes II Megas Komnenos die van 1285 tot 1297 keizer van Trebizonde was. Het kerkgebouw werd aan de heilige bisschop en kerkleraar Gregorius van Nyssa gewijd.

Nadat de Kerk van de heilige Philippos 1665 in een moskee (Kudretting-moskee) werd veranderd, kreeg de Gregoriuskerk de status van kathedraal.

In 1863 liet de metropoliet Konstantios van Trapezunt vanaf de fundamenten van het middeleeuwse kloostercomplex een nieuwe representatieve kerk met drie apsissen, een klokkentoren en een zestienhoekige tamboer bouwen.

Na de Griekse Genocide in het Ottomaanse Rijk in de periode 1914-1923 en de uitwijzing van de Pontische Grieken in 1923 werd de kerk in 1930 opgeblazen. Op de plaats van de voormalige kathedraal werd een verenigingsgebouw opgericht.

Zie de categorie Sint-Gregoriuskathedraal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.