Sint-Hermesbasiliek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Hermesbasiliek
Sint-Hermesbasiliek
Sint-Hermesbasiliek
Plaats Ronse
Gewijd aan Sint-Hermes
Restauratie(s) aanbouw zijkapellen in 1853, renovatie koor en transept in 2010
Architectuur
Bouwmateriaal Ledische zandsteen
Afmeting 74 meter lang
Toren Hoogte 79 meter

Torenspits uit 1897

Klokkentoren beiaard met 49 klokken

4 luidklokken (Paolaklok, Salvatorklok, Mariaklok, Hermesklok)

Interieur
Orgel 1896 van P. Schyven
Diverse Sint-Hermesschrijn, Crypte
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Basiliek van Sint-Hermes is een laatgotisch kerkgebouw en bevindt zich in Ronse, in de provincie Oost-Vlaanderen in België.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 860 kende de kloostergemeenschap in Ronse een eerste bloeiperiode met de komst van de relieken van Sint-Hermes. Vooral vanaf de 11de eeuw ontwikkelde zich overal in West-Europa een sterke reliekencultus. De kanunniken uit Ronse ontdekten algauw een interessante specialisatie voor hun patroonheilige: bezetenheid des duivels waaronder ook alle zenuw- en geesteszieken vielen.

Door het ongemeen succes van de bedevaart naar de relieken van de heilige Hermes en daarmee gepaarde rijkdom van het kapittel, werd besloten een ruimere kapittelkerk en bedevaartscrypte te bouwen.

De collegiaal werd opgetrokken op de site van een vroeger preromaans kerkje en kloostercomplex. In 1089 werd de romaanse crypte ingewijd en werden er de relieken van Sint-Hermes ondergebracht. De volledige kerk werd pas in 1129 voltooid en door bisschop Burchard van Kamerijk geconsacreerd. Dit Romaans gebouw had af te rekenen met heel wat tekortkomingen en een gebrekkige stabiliteit wat leidde tot de instorting van de vieringtoren in de 13de eeuw.

In 1424 staken Engelse soldaten Ronse in brand, waarbij de collegiaal volledig in de vlammen opging. Dit was het startsein voor de bouw van de huidige Gotische kerk. De westertoren werd gebouwd in 1425-1426 en de volledige kerk werd opgeleverd in 1526. Op 19 juli 1559 brandde de hele stad totaal uit en ook van het collegiaal bleef maar weinig meer over. De herstellingen tijdens de volgende jaren waren nog niet voltooid toen de Beeldenstorm in 1566 alles opnieuw kapot sloeg. Pas met de Spaanse herovering in 1583 en de regering van aartshertogen Albrecht en Isabella (1598-1621) kwam er een zekere heropleving van de kerk. De torenspits dateert uit 1896.

De kerk is een beschermd monument sinds 1936.

Basiliek[bewerken | brontekst bewerken]

Op 2 februari 2019 werd de collegiale kerk verheven tot ‘Basilica minor’ of ‘kleinere basiliek', een eretitel voor een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis. De reden van de basiliekverheffing is de aanwezigheid van de relieken van de heilige Hermes (-120) sedert 6 juli 860 en de zogenaamde Fiertelommegang die sinds 1090 gehouden wordt waarbij de relieken rond de stad worden gewandeld. Deze Fiertelommegang is 32 km lang en vindt plaats op Drievuldigheidszondag. Het schrijn, dat de relieken bevat, dateert uit 1584 en het borduursel van 1637. Sint-Hermes wordt aanbeden voor geesteszieken.

Wapenschild[bewerken | brontekst bewerken]

Het zwaard en de palmtak verwijzen naar de marteldood en overwinning van de heilige Hermes en de geketende duivel naar zijn verering in Ronse tegen de macht van het kwaad.

Foto's Sint-Hermesbasiliek Ronse[bewerken | brontekst bewerken]

Crypte[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Sint-Hermescrypte voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Crypte Sint-Hermes Ronse
Zie de categorie Sint-Hermeskerk, Ronse van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.