Sint-Ignatiuskerk (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Ignatiuskerk
De Sint-Ignatiuskerk in 1967
Plaats Rotterdam
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Ignatius

Laurentius van Rome (na 1956)

Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 29′ OL
Gebouwd in 1890–1892
Gesloopt in 1969
Architectuur
Architect(en) Nicolaas Molenaar sr.
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode neogotiek
Afbeeldingen
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Ignatiuskerk, van 1956 tot de sloop in 1969 de Sint-Laurentius en Ignatiuskathedraal, tevens bekend als de Westzeedijkkerk, was een rooms-katholieke kerk aan de Westzeedijk 90 in Rotterdam.

De Ignatiuskerk werd in 1891 gebouwd als parochiekerk voor de rooms-katholieke gemeenschap in het Scheepvaartkwartier en het zuidelijke stadscentrum. Architect Nicolaas Molenaar sr. ontwierp een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl. De toren stond aan de linkervoorzijde van de kerk en bestond uit drie vierkante geledingen, met daarbovenop een opengewerkte achtkantige lantaarn met naaldspits. Het schip had drie traveeën en twee transepten. Na de eerste travee met de toren kwam het eerste transept, gevolgd door twee traveeën, het kruisingstransept en de travee van het priesterkoor, dat werd afgesloten met een zevenzijdige apsis. In de kerk stond een orgel dat in 1863 was gebouwd door de firma Loret & Vermeersch en in 1905 door Michaël Maarschalkerweerd van een nieuw front was voorzien.

De Ignatiuskerk overleefde het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Bij de stichting van het bisdom Rotterdam op 2 februari 1956 werd de Ignatiuskerk tot kathedraal verheven[1]. Bij deze gelegenheid werd de kerk ook gewijd aan Sint-Laurentius, de patroonheilige van Rotterdam. Begin 1967 werd de kathedraal gesloten en werd de Elisabethkerk de nieuwe kathedraal van Rotterdam. De Eendrachtskerk aan de Eendrachtstraat werd de nieuwe parochiekerk voor deze wijk.[2] Het beeld van Maria van de Wijnhaven werd in deze kerk geplaatst. Het uurwerk werd overgebracht naar de Heilig-Hartkerk in Schiedam. Het orgel werd verkocht aan de Sint-Augustinuskerk in Geleen.[3]

De Sint-Laurentius en Ignatiuskathedraal werd in 1967 afgebroken. Op deze plaats kwam een kantoorgebouw, dat in 2018 is getransformeerd in een woongebouw met circa 200 appartementen.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Ignatiuskerk (Rotterdam) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.