Sint-Jan-in-Eremo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Jan-in-Eremo
Deelgemeente in België Vlag van België
Sint-Jan-in-Eremo (België)
Sint-Jan-in-Eremo
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Sint-Laureins Sint-Laureins
Coördinaten 51° 16′ NB, 3° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,60 km²
Inwoners (01/01/2008) 1.008
(80 inw./km²)
Overig
Postcode 9982
Detailkaart
Sint-LaureinsSint-MargrieteSint-Jan-in-EremoWaterland-OudemanWatervlietBoekhouteEekloAdegemMaldegemKaprijkeLembekeBasseveldeSint-Jan-in-EremoLocation.svg
Over deze afbeelding
Locatie in Sint-Laureins
Portaal  Portaalicoon   België

Sint-Jan-in-Eremo is een dorpje in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de gemeente Sint-Laureins. Het telde op 1 januari 2008 1.008 inwoners. Het grootste deel hiervan woont echter in de kern Bentille (bijna 75%) en niet in het kleine landelijke dorpje Sint-Jan-in-Eremo, dat slechts enkele huizen telt. Het landelijke dorpje ligt in het Meetjesland.

De naam eremo betekent woestijn zodat men met deze plaatsnaam naar Johannes de Doper verwijst. Het woord woestijn heeft in deze streek echter ook betrekking op het door turfwinning aangetaste terrein. Door het grondgebied van Sint-Jan-in-Eremo loopt het Leopoldskanaal. Sint-Jan ligt iets ten noorden, omgeven door kreken, Bentille ligt in het zuiden.

Uitzicht op Sint-Jan-in-Eremo

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Jan-Baptistkerk

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Nabij het dorp liggen enkele kreken. De grootste is de Boerekreek. Daarbij liggen nog de Oostpolderkreek, de Roeselarekreek, de Mazurekreek en de Bentillekreek. In de buurt ontstonden veel kreken door verscheidene overstromingen in de voorbije eeuwen. Het steken van turf heeft een rol gespeeld bij het ontstaan van de huidige kreken. Op de plaats van de Roeselarekreek lag in de middeleeuwen het dorpje Nieuw-Roeselare, genoemd naar stichter Gozewijn van Roeselare. Het verkreeg in de 13e eeuw zelfs stadsrechten. Na overstromingen in de 14e en 15e eeuw verdween het.

Boerenkreek

Sport en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Op een afstand van ongeveer 1/2 km van de dorpskern van Sint-Jan-in-Eremo ligt het provinciaal sport- en recreatiecentrum 'de Boerekreek'.

Ontwikkeling van het inwoneraantal[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Margriete, Waterland-Oudeman, Sint-Laureins, Bentille, Watervliet