Sint-Jan Berchmanscollege (Malle)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Jan Berchmanscollege
Sint-Jan Berchmanscollege
Algemeen
Locatie Westmalle, Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen,
Vlag van België België
Opgericht 1912
Type Kleuterschool
Lagere school
Secundair onderwijs (ASO)
Personen
Directeur Eric Van Huffelen (algemeen directeur)
Rudy Vandebosch (adjunct-directeur)
Bea Schrijvers (logistiek en financieel directeur)
Guy Brosens (lagere school en kleuterschool)
Leerlingen 1006 (28/01/2022)[1] (secundair)
Overig
Afkorting SJB
Motto Een school voor wie vérder kijkt
Hier ligt je toekomst
Website sjbmalle.be
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Sint-Jan Berchmanscollege (ook wel SJB of Sint-Jan) is een katholieke school in Westmalle. De school behoort tot de Scholengemeenschap voor katholiek secundair onderwijs Malle-Zandhoven, valt onder het bestuur van KOBA Voorkempen en is een bisschoppelijke school van het Bisdom Antwerpen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het testament van E.H. Ten Grootenhuysen en de broeders van Sint-Viator[2][3][4][bewerken | brontekst bewerken]

St. Viator, glas in lood in de kapel van het Sint-Jan Berchmanscollege in Westmalle

De geschiedenis van de school begint bij E.H. Josef Ten Grootenhuysen (1852-1910), die onderpastoor was geweest in Heikruis en toen hij priester op rust werd naar Westmalle kwam. Hij schreef in zijn testament dat hij een middelbare school wenste in het dorp. Een groot deel van zijn nalatenschap werd als legaat weerhouden ten voordele van de congregatie die die school zou stichten. E.H. Jozef Nelo, pastoor van Westmalle, werd met de uitvoering van het testament belast.

Terzelfder tijd waren de broeders van Sint-Viator op zoek naar een nieuwe mogelijkheid om een school op te richten. Zij vormden een congregatie die werd opgericht door Louis Querbes (1793-1859), priester van het Franse Vourles, een dorpje in de buurt van Lyon. Ze hielden zich daar bezig met het onderwijs, maar vluchtten naar België tijdens het bewind van Émile Combes, aan wie de Wet Combes van 1904 haar naam ontleende. De broeders verbleven in Aarschot, dan in Jette en daarna kon graaf Maximiliaan de Renesse uit Oostmalle hen, via burggraaf Joseph du Parc, een plek voor een school aanbieden. Daar zou het Maris Stella Instituut zich later vestigen, want de broeders gingen niet in op het voorstel van de graaf, maar wel op dat van E.H. Jozef Nelo, om op het bijna 3 hectare grote domein van E.H. Ten Grootenhuysen een school te stichten. De graaf besloot het project financieel te ondersteunen.

In oktober 1910 startte men met de bouw van het Sint-Jozefgesticht in de Sint-Jozeflei, waar twee klassen middelbaar zouden worden ingericht voor jongens. De eerste directeur was E.H. Nelo.

Sint-Jan Berchmansinstituut[bewerken | brontekst bewerken]

Het juvenaat in Westmalle ca. 1912. Op de foto is het Groothuys te zien vanaf de noordzijde.

Eind 1911 begon de bouw van een juvenaat in de Kasteellaan, aan de andere kant van het domein van E.H. Ten Grootenhuysen. Sint-Jan Berchmans werd de beschermheilige van het Sint-Jan Berchmansinstituut. Het gebouw, in typisch Franse stijl, stond er op zes maanden en achttien dagen. 1912 wordt beschouwd als het stichtingsjaar van de huidige school.

Tijdens WOI vluchtten de broeders en de leerlingen naar de Benedictijnerabdij van Oosterhout in Nederland. Er sneuvelden vier broeders die werden opgeroepen. In 1918 kwamen ze terug naar Westmalle. Toen Frankrijk een soepeler beleid voerde voor geestelijken, ging een deel van de orde terug naar hun thuisland of reisden ze verder naar Canada. De rest bleef in Westmalle.

Sinds 1930 wordt er niet langer lesgegeven in het Frans, maar wel in het Nederlands.

Tijdens WOII werden Brechtse vluchtelingen ondergebracht in de school en konden kinderen er herstellen van ziekte. In 1943 werd het juvenaat gesloten en werden de lokalen ter beschikking gesteld van het Sint-Jozefsgesticht (de gebouwen in de Sint-Jozeflei werden aan de parochie gegeven). De naam Sint-Jan Berchmansinstituut bleef bestaan.

De schoolbevolking bleef groeien en in 1958 werd het Schoolpact ondertekend. De subsidies die sindsdien aan het vrij onderwijs worden gegeven boden kansen. In 1959 werd de hogere cyclus (economische) ingericht. In de jaren nadien volgden de wetenschappelijke A, de Latijnse afdelingen en de wetenschappelijke B. Op 30 juni 1962 werden de eerste diploma’s middelbaar onderwijs uitgereikt.

Sint-Jan Berchmanscollege[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 60 werd de humaniora uitgebouwd (van de eerste drie jaren middelbaar naar de volledige zes jaren) en de naam Sint-Jan Berchmansinstituut veranderde in Sint-Jan Berchmanscollege. In 1966[2] kwam de school in handen van het Bisdom Antwerpen en waren niet langer de broeders directeur. Op 1 januari 1967 werd het college officieel een bisschoppelijke school.

In 1969 werden 74 leerlingen van het laatste jaar middelbaar de toegang tot de school geweigerd vlak voor het eindexamen, nadat ze deelnamen aan een betoging tegen de toenmalige directeur-jezuïet. Het college verloor alle door de ouders ingestelde rechtszaken en moest toen het geld voor de gerechtskosten en schadevergoedingen gaan lenen bij de trappisten van Westmalle. Ook het geld van het bouwfonds werd daarvoor aangewend.[bron?]

In 1981 kwamen de eerste vrouwelijke leerkrachten aan en in 1983 werden de eerste meisjes ingeschreven in de Latijnse.[5] In 1989 werd de eenheidsstructuur ingevoerd, waardoor het curriculum nu bestaat uit drie graden van telkens twee schooljaren. Op 30 juni 1994 werd het internaat gesloten en sinds 1995 kunnen meisjes zich inschrijven in de moderne.

In het schooljaar 2011-2012 vierde de school haar 100-jarig bestaan.[6][7][8]

De namen van huidige gebouwen verwijzen naar de geschiedenis van het college. Het oudste gebouw, het Groothuys, is vernoemd naar E.H. Ten Grootenhuysen. De Viator, die de 3de graad van het middelbaar herbergt, is vernoemd naar de broeders. De Querbes is vernoemd naar Louis Querbes. De Warande staat op de plaats waar zich vroeger de grote tuin van E.H. Ten Grootenhuysen bevond.[9] De oude refter van het internaat in het Groothuys heet nu de Nelozaal, vernoemd naar E.H. Nelo.[3]

Studieaanbod[bewerken | brontekst bewerken]

Richtingen[bewerken | brontekst bewerken]

De school biedt nagenoeg alle ASO-richtingen aan.

klassieke richtingen moderne richtingen
 • economie-moderne talen
 • economie-wiskunde
 • humane wetenschappen
 • moderne talen-wetenschappen
 • moderne talen-wiskunde
 • wetenschappen-wiskunde

In het zesde jaar volgen de leerlingen 2 uur per week een keuzevak.

Grieks-wetenschappen wordt niet meer ingericht omdat er in het verleden te weinig leerlingen kandidaat waren.

Er is geen richting gewijd aan sport.

CLIL[bewerken | brontekst bewerken]

In de tweede graad is er de mogelijkheid om één of meerdere vakken te volgen in een andere taal (CLIL).

De leerlingen hebben de optie om informatica in het derde jaar in het Engels te volgen, geschiedenis in het derde en vierde jaar in het Frans te volgen en lichamelijke opvoeding in het vierde jaar in het Duits te volgen.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Reizen[bewerken | brontekst bewerken]

Het college kent een sterke traditie van schoolreizen.

Skireis
Er wordt een skireis georganiseerd voor leerlingen van het tweede jaar die willen gaan skiën. De groep gaat met de bus naar het skigebied van de Kronplatz in Italië.
In februari 2020 kwam de school hiermee in de media.[10] De bestemming van de skireis bevindt zich in het gebied in Italië waar een van de eerste uitbraken van het coronavirus in Europa plaatsvond.
Parijsreis
In het vijfde jaar gaan de leerlingen van de moderne richtingen naar Parijs. Ze oefenen hun Frans en snuiven er de sfeer en de cultuur van de wereldstad op.
Ondertussen doen de leerlingen van de klassieke richtingen drie dagen sociaal werk in een zorginstelling.
Berlijnreis
In het zesde jaar was er voor de leerlingen van de moderne richtingen tot en met het schooljaar 2020-2021 een week naar Berlijn gepland. Tijdens deze reis probeerden ze de stad in zijn totaliteit te vatten: ze bezochten een aantal musea en monumenten en leerden er over de geschiedenis.
Italiëreis
In het zesde jaar gaan de leerlingen van de klassieke richtingen op reis door Italië. Sinds het schooljaar 2021-2022 maken ook de zesdejaars van de moderne richtingen een deel van de reis. De groep bezoekt achtereenvolgens Pisa, Firenze, Siëna, Paestum, Pompeï, Rome, Assisi, Ravenna en Venetië. Het is een echte cultuurreis: het team van leerkrachten voorzien lange dagen die volgepakt zitten met gegidste wandelingen, bezoeken aan historische sites en museumbezoeken.
Voor de gelegenheid wordt er onder leiding van dhr. D. Seliaerts (godsdienst) elk jaar ook een 'Romekoor' opgericht. Het koor zingt in het klein amfitheater in de ruïnes van Pompeï en in de viering in de Chiesa di San Giuliano dei Fiamminghi in Rome.

Schoolkoor[bewerken | brontekst bewerken]

AIRétile, schoolkoor van het Sint-Jan Berchmanscollege (Westmalle).

Het college heeft een schoolkoor: AIRétile. Het staat onder leiding van dhr. G. Van der Veken (muzikale opvoeding).

Iedere leerling die graag zingt mag meedoen, de meeste repetities worden binnen de schooluren gehouden en de deelname en partituren zijn gratis. Dat maakt AIRétile laagdrempelig.

Er worden geregeld concerten gegeven, bijvoorbeeld naar aanleiding van Kerstmis of Pasen. Elk jaar wordt er ook een koorweekend georganiseerd op het schoolterrein.

Jong en Artistiek[bewerken | brontekst bewerken]

Elk jaar wordt Jong en Artistiek georganiseerd.[11] In een weekend in het voorjaar worden twee voorstellingen georganiseerd, waarbij leerlingen van het vijfde en zesde jaar de kans krijgen om hun podiumkunsten te tonen. De meeste leerlingen brengen muziek, woord of dans. Leerlingen die met beeldende kunst bezig zijn, ontwerpen de affiches en de programmaboekjes.

Het project wordt gedragen door mevr. V. Luyts en dhr. J. Mariën (geschiedenis en esthetica), de leerkrachten muzikale opvoeding en het oudercomité.

Competities[bewerken | brontekst bewerken]

De school meet zich met andere scholen in verschillende wedstrijden en olympiades:

Het college ontving de eretitel OlympiadeSchool Natuurwetenschappen 2015-2017 en 2022-2024 van VONW.[12][13]

Directeurs[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige algemeen directeur is dhr. E. Van Huffelen met als adjunct-directeur dhr. R. Vandebosch. Verder neemt mevr. B. Schrijvers de functie van logistiek en financieel directeur op zich en is mevr. K. Swaans de coördinator van de 1ste graad.

Algemeen directeurs sinds 1912[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1912 - Pater Theo Baccalou
 • 1914 - Pater Ad. Fabre
 • 1918 - Pater Alex Séguret
 • 1919 - Pater Henri Gardou
 • 1922 - Pater Celestin Pezet
 • 1927 - Pater Alfons Bertrand
 • 1930 - Broeder Felix Minner
 • 1946 - Broeder Henri Minner
 • 1950 - Broeder Adil Cool
 • 1953 - Pater Antoon Cassenaer
 • 1958 - Broeder Juul Gysels
 • 1966 - E.H. Leopold Baeten
 • 1968 - E.H. Lodewijk Van Loo
 • 1993 - Dhr. Alfons Goos
 • 2012 - Dhr. Eric Van Huffelen[14]

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Als het in het VRT-Journaal gaat over de inschrijvingen in middelbare scholen, dan wordt er steeds een foto gebruikt van de zijgevel van het Groothuys.[16][17] Tegen die gevel zitten dan kamperende ouders van kinderen geboren in 2001. Bij deze generatie was er de vrees dat er niet genoeg plaatsen zouden zijn en dat men niet zou kunnen inschrijven. Daarom werd er met een wachtlijst gewerkt.[18][19][20][21]
 • De klassen van het zesde leerjaar van de lagere school namen meermaals deel aan de internetquiz Whizzkids. In 2017 won klas 6A.[22] In 2020 behaalde klas 6A de eerste plaats, 6C de tweede plaats en 6B de vierde plaats.[23] Ook in 2021 behaalde 6A de eerste plaats.[24][25]
 • Op 18 januari 2018 waaide het hard. Stukken roofing vlogen van het gebouw Querbes en er vielen dakpannen van het Groothuys. Niemand raakte gewond.[26]

Tijdens de coronapandemie[bewerken | brontekst bewerken]

 • In oktober 2020 moesten alle 203 leerlingen van het vierde middelbaar een week thuisblijven omdat er 58 leerlingen van het middelbaar, van wie een groot deel in het vierde jaar zat, in preventieve quarantaine zaten na een illegaal slaapfeestje.[27][28]
 • In november 2020 kwam de school in de media omdat ze een "netiquette" wilde invoeren voor afstandsonderwijs.[29][30] Dhr. Van Huffelen, de directeur, meende te denken dat de leerlingen de normale regels van in de klas zouden meenemen naar het online onderwijs, zonder dat er specifiek regels voor het afstandsonderwijs zouden moeten komen. Dat bleek echter ijdele hoop. Daarom werd er een lijst van regels opgesteld die ervoor moest zorgen dat leerlingen de les in een virtuele klas even goed konden volgen als in een echte klas.
 • In maart 2021 kwam de school in de media omdat ze tientallen leerlingen die niet konden aarden in het afstandsonderwijs en daardoor dreigden te buizen voltijds naar school liet komen.[31][32][33][34] Om geen leerlingen te verliezen, wachtte directeur Van Huffelen de versoepelingen van de coronamaatregelen niet af.
 • Ook in maart 2021 werd de lagere school voor 3 dagen gesloten na een aantal coronabesmettingen in het zesde leerjaar.[35][36] Na een grote testing werden nog eens vier besmettingen ontdekt.[37]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Jan Berchmanscollege (Malle) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.