Sint-Janscentrum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Janscentrum
Sint-Janscentrum zij-aangezicht
Sint-Janscentrum zij-aangezicht
Locatie Papenhulst 4-6
's-Hertogenbosch
Oorspr. functie klooster
Huidig gebruik priesteropleiding
Start bouw 1928
Bouwstijl traditionalistisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 522514
Architect Jos Duynstee
Eigenaar Bisdom Den Bosch
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Gedenksteen in de hal
Processie tijdens 25-jarig jubileum
Bloedrelikwie van paus Johannes Paulus II

Het Sint-Janscentrum is het Groot-Seminarie en vormingscentrum van het bisdom 's-Hertogenbosch. Het maakt deel uit van de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II te Krakau (Uniwersytet Papieski Jana Pawla II w Krakowie) en heeft vriendschapsverbanden met o.a. de Ruhr-universiteit te Bochum.

In 1967 werd het grootseminarie van het bisdom 's-Hertogenbosch - sinds 1839 gevestigd in het Midden-Brabantse Haaren - na een bestaan van bijna 170 jaar opgeheven. De vorming en opleiding van toekomstige priesters werd toevertrouwd aan de Theologische Faculteiten van de Universiteiten van Nijmegen en Tilburg. Het resultaat viel, gezien het aantal te wijden priesters, tegen. Niet meer dan 27 priesters kreeg het bisdom in het seminarieloze tijdperk, dat twintig jaren duurde (1967-1987).

Bij mgr. Johannes ter Schure (1985-1998) en zijn vicaris-generaal, mgr. Wim Jacobs (1988) groeide de gedachte aan de heroprichting van het seminarie. Op 14 september 1987 was het zover en ging het seminarie van start aan de Papenhulst in een vroeger klooster van de Fraters van Tilburg, die van daaruit jarenlang het lager en voortgezet onderwijs van vele scholen hadden behartigd.

Het Sint-Janscentrum had een bijzondere band met paus Johannes Paulus II, die kort na de benoeming van bisschop Ter Schure Nederland bezocht (1985). In aansluiting op het pausbezoek werd in 1987 het Sint-Janscentrum opgericht.

Het Sint-Janscentrum heeft een samenwerking met de Pauselijke Universiteit Johannes Paulus II in Krakau, waardoor seminaristen een academische graad kunnen behalen die zowel door de kerkelijke als door de burgerlijke overheid erkend wordt. Om deze verschillende verbindingen met paus Johannes Paulus II te bevestigen, ontving het Bossche grootseminarie bij gelegenheid van het 25-jarige jubileum een bloedrelikwie van paus Johannes Paulus II.

Eerste rector was mgr. drs. Antoon Hurkmans (1987-1998), die in laatstgenoemd jaar bisschop van 's-Hertogenbosch werd. Zijn opvolger was drs. Jeroen Miltenburg (1999-2009), nu deken van Tilburg. Sinds september 2009 is Filip De Rycke de derde rector van het seminarie, nog steeds gevestigd in het vroegere Fraterhuis, in 1928 ontworpen door de architect Jos Duijnstee.

Vooraf aan de oprichting van het seminarie werd het Sonnius Priesterfonds opgericht, dat de materiële zaken van het seminarie behartigt. Tevens is aan het seminarie een Gebedskring verbonden, waarvan de meerdere duizenden leden door hun gebed en offer de priesteropleiding ondersteunen.

Op zaterdag 8 september 2012 werd het zilveren jubileum van het Sint-Janscentrum op feestelijke wijze gevierd met meer dan 750 deelnemers aan de activiteiten in de Sint-Janskathedraal en in het Bossche Theater aan de Parade.

Externe links[bewerken]

Bronnen[bewerken]

  • J.W.M. Peijnenburg, De lange weg van Papenhulst naar Papenhulst. Vijf eeuwen priesteropleiding in het bisdom 's-Hertogenbosch, Nijmegen: Uitgeverij Valkhof Pers 2007. ISBN 9789056252588
  • J.W.M. Peijnenburg, Bezieler en stichter. Paus Johannes Paulus II, Mgr. J. ter Schure sdb en de oprichting van het Sint-Janscentrum (Kort Bestek 16), Amsterdam: De Boog 2012. ISBN 9789062570881