Sint-Janscollege (Meldert)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Janscollege
Het kasteel van de school
Het kasteel van de school
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Sint-Janscollege te Meldert bij Hoegaarden (provincie Brabant) is een katholieke school voor Algemeen Secundair Onderwijs.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

De katholieke congregatie Aalmoezeniers van de Arbeid (les Aumonniers du Travail), opgericht in 1894 te Seraing, startte met dit college (internaat of kostschool) in 1957. Het was een voortzetting van het "Latijns College" (Collège Latin Notre Dame d' Argenteuil), een tweetalige apostolische school voor secundair onderwijs te Ohain bij Brussel. Tot 1965 was de school van Meldert tweetalig. Meldert ligt vlak bij de taalgrens en Franstaligen volgden de lessen in klaslokalen in l'Ecluse, een buurgemeente 'over de grens'. De school biedt secundair onderwijs aan, voornamelijk studierichtingen in het algemeen secundair onderwijs.

Locatie voor tv.-programma's[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006-2007 dienden de gebouwen van het college als locatie voor het tv.-programma De jeugd van tegenwoordig (televisieprogramma), dat probeerde een beeld te geven van het internaatsleven en collegestudenten uit de jaren 50 (reality-programma met hedendaagse jongeren). De school is ook een decor van 'Het Huis Anubis en de Vijf van het Magische Zwaard'. In 2012 werd het domein gebruikt voor de opnames van de fictiereeks Quiz Me Quick van Bart de Pauw.

Kasteeldomein en huidig onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Op het domein van 40 hectare (met park en bos) bevindt zich naast een 19de-eeuws neogotisch kasteel (met onder meer klaslokalen en een refter) ook een oranjerie, een koetshuis, de vroegere paardenstallen en een nieuwbouw (met leslokalen, bibliotheek en studieruimte). Nu biedt de school in het eerste jaar de Latijnse en Moderne richting aan en in het tweede jaar ook Moderne Wetenschappen. In de 2de graad zijn dit Latijn, economie en wetenschappen en in de 3de graad de richtingen Latijn-Moderne talen, Latijn-Wiskunde (opties 6 en 8 uur Wiskunde), Latijn-Wetenschappen, Economie-Moderne talen, Moderne talen-Wetenschappen en Wetenschappen-Wiskunde (opties 6 en 8 uur Wiskunde).

Alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie / referentie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Manu Adriaens, Vijftig jaar Sint-Janscollege Meldert 1957-2007, Meldert-Hoegaarden, 2008.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Website Sint-Janscollege