Sint-Johanneskathedraal (Warschau)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johanneskathedraal
De Johanneskathedraal
Plaats Warschau, Polen
Gewijd aan Johannes de Doper
Gebouwd in 14e eeuw
1948-1963 herbouwd
Gesloopt in 1944
Architectuur
Stijlperiode Baksteengotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Johanneskathedraal (Pools: Katedra św. Jana) is een kathedraal gelegen in de Oude Stad van de Poolse hoofdstad Warschau. Het is een van de oudste kerken van de stad en de belangrijkste kerk van het aartsbisdom Warschau.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in de 14de eeuw als een Mazovische gotische kerk en diende als een kronings- en begrafenisplek voor diverse hertogen van Mazovië. Hier stond een houten kerk die door een stenen kerk werd vervangen.

Omdat de kerk als slotkapel fungeerde werd met het Koninklijk Paleis verbonden door een 80 meter lange verhoogde corridor, dat aan het einde van 16de eeuw gebouwd werd door koning Anna Jagiellon en na 1620 uitgebreid nadat Michał Piekarski voor de kathedraal een mislukte moordaanslag pleegde op koning Sigismund III van Polen. In 1602 stortte de kerk in, waarna hij in de daaropvolgende jaren diverse keren werd herbouwd. In de 18de eeuw werden hier de koningen van Polen gekroond, koninklijke huwelijken gesloten en koninklijke begrafenissen en begrafenissen van belangrijke personen verzorgd.

Nadat de kerk in 1798 een kathedraal was geworden, werd zij in 1836 verbouwd in een Engelse neogotische stijl. Ze werd volledig verwoest door de Duitsers tijdens de Opstand van Warschau (augustus-oktober 1944). De kathedraal werd tussen 1948 en 1956 onder leiding van architect Jan Zachwatowicz herbouwd. De kathedraal werd bij de restauratie weer teruggebracht in de oorspronkelijke gotische stijl, waardoor ze het uiterlijk van vóór de verbouwing van 1836 terugkreeg.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

De kathedraal heeft een stervormig gewelf. In de rechter zijbeuk zijn de epitafen van de Poolse presidenten Piłsudski en Paderewski aangebracht, verder bevinden zich er het grafmonument van de laatste hertogen van Mazovië en het altaar van de heilige Maksimilian Kolbe. Het classicistische monument van Małachowski, maarschalk van de Sejm is vervaardigd door de Deen Thorvaldsen.

In de kathedraal bevindt zich ook een besneden koorgestoelte die een geschenk was van koning Jan III Sobieski. Het doopvont stamt uit 1632.

Kroningen[bewerken | brontekst bewerken]

Begraven[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Johanneskathedraal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.