Sint-Johanneskerk (Helsinki)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Johanneskerk

Johanneksenkirkko

Johanneksen kirkko Johannes church crop.jpg
Plaats Korkeavuorenkatu 12, 00120 Ullanlinna, Helsinki

Vlag van Finland Finland

Denominatie Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland
Gebouwd in 1888-1893
Architectuur
Architect(en) Adolf Melander
Stijlperiode Neogotiek
Interieur
Orgel E.F. Walcker & Co
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Johanneskerk (Fins: Johanneksenkirkko, Zweeds: Johanneskyrkan) in de Finse hoofdstad Helsinki is een luthers kerkgebouw in neogotische stijl naar een ontwerp van de Zweedse architect Adolf Melander . Gerekend naar het aantal zitplaatsen is het de grootste stenen kerk van Finland.

Geschiedenis en beschrijving[bewerken]

De in het district Ullanlinna gelegen kerk werd tussen 1888 en 1893 gebouwd. De kerk werd op 13 december 1891 ingewijd door de bisschop van Porvoo, Carl Henrik Alopaeus. Het was het derde lutherse kerkgebouw van Helsinki, maar bleef tot op de dag van vandaag de grootste kerk van de stad. De tweelingtorens reiken tot een hoogte van 74 meter. De kerk heeft een reputatie voor haar akoestiek en biedt aan 2600 gelovigen een plaats. Naast de eredienst is de kerk ook een plaats voor het houden van grote evenementen en concerten.

Het retabel bevat de voorstelling van de bekering van Paulus en het schilderij met de naam Een Goddelijke Openbaring is een werk van Eero Järnefelt, zwager van Jean Sibelius.

De kerk ligt op een heuvel die vroeger eeuwenlang tijdens het midzomerfeest werd gebruikt voor het traditionele Johannesvuur.

De componist Oskar Merikanto heeft als organist in de kerk gewerkt.

Orgel[bewerken]

De kerk heeft een orgel uit 1891 van de Duitse orgelbouwer E.F. Walcker & Co. In 1956 werd het aantal registers uitgebreid naar 74. Een in 2006 voltooide renovatie heeft het orgel in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Het telt nu 66 registers verdeeld over drie manualen en pedaal.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]