Sint-Joriskerk (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Joriskerk
De Sint-Joriskerk aan de Sint Jorislaan
Plaats Stratum
Gewijd aan Sint Joris
Coördinaten 51° 26′ NB, 5° 29′ OL
Gebouwd in 1883-1884
1911 (toren)
Begraafplaats geruimd in 1889
Architectuur
Architect(en) Hendrik Jacobus van Tulder
Jacobus van Gils (toren)
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode Neogotiek
Afmeting 74 x 36,5 m
Toren 88 m
Klokkentoren westtoren
Interieur
Zitplaatsen 760
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Joriskerk is een kerkgebouw in Stratum, tot 1 januari 1920 een zelfstandige gemeente en heden een stadsdeel van Eindhoven.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De door Hendrik Jacobus van Tulder ontworpen Sint-Joriskerk is een neogotische kruisbasiliek met driebeukig schip uit 1885. Het hoge middenschip met stergewelven wordt door twee rijen bundelpijlers ondersteund. Ten noorden en zuiden hiervan liggen de lagere zijbeuken. Het transept bezit aan beide armen een apsis, waarin de aan Maria en de Heilige Familie gewijde zijaltaren staan opgesteld. De kruising heeft dubbele hoekpijlers en heeft de vorm van een achthoek.

Naast het eenbeukige priesterkoor bevinden zich twee nevenruimten: in het noorden een ontmoetingsruimte (voorheen een onderwijsruimte), in het zuiden de sacristie. Boven deze ruimten bevinden zich open galerijen.

De grote westtoren met hoge spits werd ontworpen door Van Tulders leerling Jacobus van Gils en stamt uit 1911. De toren is tevens de toegang tot de kerk en heeft drie deuren. Op de eerste verdieping bevindt zich het kerkorgel en de ruimte voor het zangkoor. De 88 m hoge toren maakt de Sint-Joriskerk de hoogste kerk van Eindhoven.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1400 stond in Stratum al een Sint-Joriskapel: deze lag in het dekenaat Woensel in het bisdom Luik. Op 10 maart 1489 werd de kapel verheven tot zelfstandige parochiekerk van de nieuwe Sint-Jorisparochie. De kerk was de moederkerk van verschillende parochiekerken in de omgeving. Na 1559 kwam ze te vallen onder het nieuwe Bisdom 's-Hertogenbosch. Rond 1800 werd de kerk gerestaureerd en in 1847 werd ze vergroot. Eind 19e eeuw werd besloten een nieuwe grotere kerk te bouwen, ongeveer 150 m ten westen van de oude kapel.[1] Hendrik van Tulder uit Tilburg ontwierp de nieuwe kerk. Op 19 mei 1884 werd met de bouw begonnen en op 21 september 1885 werd ze in gebruik genomen. In februari 1976 werd de Sint-Joriskerk opgenomen in de lijst van rijksmonumenten.[2]

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]