Sint-Josephkerk (Passart)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Josephkerk
Plaats Heerlen
Denominatie Rooms-katholiek
Gebouwd in 1951
Gesloopt in onttrokken aan eredienst in 2010
Gewijd aan Jozef van Nazareth
Architectuur
Architect(en) Alphons Boosten
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode traditionalisme
Toren dakruiter
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Josephkerk is een voormalige parochiekerk in de tot het Heerlense stadsdeel Heerlerheide behorende wijk Passart, gelegen aan Sint-Josephstraat 20.

Geschiedenis[bewerken]

De parochie komt voort uit de toename van het inwonertal ten gevolge van de opening van de naburige Staatsmijn Emma. De katholieken moesten kerken in Hoensbroek en wensten al snel een eigen parochie. Deze werd in 1930 opgericht. Een noodkerk werd ingericht, maar de Tweede Wereldoorlog leidde ertoe dat het in 1939 door Alphons Boosten vervaardigde ontwerp pas in 1950 kon worden gerealiseerd. Enige haast was geboden, zo meende de burgemeester van Hoensbroek, daar de aanhang onder de mijnwerkers van het socialisme en het communisme hem -en de clerus- zorgen baarde. In 1951 kwam de kerk gereed, welke in 1955 werd gewijd.

In 1982 werd nog een dakruiter met carillon geplaatst. In 2010 echter werd de kerk onttrokken aan de eredienst. In 2013 werd ze geklasseerd als gemeentelijk monument. Een herbestemming werd echter niet gevonden.

Gebouw[bewerken]

Het betreft een bakstenen kruisbasiliek met een kenmerkend roosvenster in de westgevel, ronde bogen en een interieur dat schoon metselwerk en een houten gebint toont. Het koor heeft een kooromgang. Een toren ontbreekt, afgezien van voornoemde dakruiter. De kerk heeft een geschilderde kruisweg, en ook een houtgesneden kruisweg.

Zie ook[bewerken]