Sint-Katherina-Lombeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Katherina-Lombeek
Deelgemeente in België Vlag van België
Sint-Katherina-Lombeek (België)
Sint-Katherina-Lombeek
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Ternat Ternat
Fusie 1977
Coördinaten 50° 52′ NB, 4° 9′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,39 km²
Inwoners
(1/1/2020)
6.765
(1.058 inw./km²)
Overig
NIS-code 23086(C)
Detailkaart
Sint-Katherina-Lombeek (Vlaams-Brabant)
Sint-Katherina-Lombeek
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Sint-Katherina-Lombeek (plaatselijke uitspraak: Loemek) is een dorp, gelegen in het Pajottenland, in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van Ternat. Sint-Katherina-Lombeek was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977. Het dorp is door woonwijken vastgegroeid aan het naburige Ternat.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sint-Katherina-Lombeek werd in 1222 voor het eerst als Lumbeka vermeld; het vormde nog een tijd een onderdeel van de parochie Wambeek, in het domein van Nijvel, hertogdom Brabant.

Na de opheffing van de heerlijkheid Ternat of Kruikenburg door de Fransen op het einde van de 18e eeuw werd Sint-Katherina-Lombeek een aparte gemeente, die in 1976 fuseerde met Ternat en Wambeek.

Uit de 18e eeuw dateren de Brabantse vierkanthoeves Hof ten Berg en Hof van Lombeek. Met het eerste hof verbonden was de nu nog bestaande watermolen met vijver Ten Berg. Voor de ingang van het tweede hof stond tot in de 17e eeuw het kleine kasteel van Lombeek. Een heer Jan van Lombeke streed in de Slag bij Woeringen in 1288 met hertog Jan I van Brabant. Achter de Sint-Katherinakerk bevindt zich de fraaie oude pastorij.

Tot het einde van de 18e eeuw was een groot deel van Lombeek nog bebost. Daaraan herinnert nog de naam van het gehucht Den Bos. Het grootste bos heette Bosch van Overalphen, onderverdeeld in het grote Hertogenbosch en het kleine Affligembosch. Op het einde van de 20e eeuw heeft de overheid een klein deel van het Hertogenbos herbebost. Het draagt nu de volksetymologische naam Hertigembos, ontstaan door taalcontaminatie. Via een bruggetje over de Vlaanderbeek komt men in het Liedekerkebos.

In de 19e eeuw kreeg Sint-Katherina-Lombeek onder de naam Essene-Lombeek een station, nog voor Liedekerke-Teralfene. Mede daardoor, maar vooral door het rooien van de restanten van de voormalige bossen kon de bewoning op Essene-Winkel of Essene-Hoek uitbreiden. Na de Eerste Wereldoorlog rooide men de laatste grote dreef van het Hertogenbos en zo ontstond de Nieuwbaan, de hoofdstraat van het gehucht Den Bos.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende Sint-Katherina-Lombekenaars[bewerken | brontekst bewerken]