Sint-Maartenscollege (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Maartenscollege
Maastricht, StMaartenscollege1.jpg
Algemeen
Locatie Maastricht
Opgericht 1957/1966
Type mavo, havo, vwo
Denominatie Rooms-katholieke school
Bevoegd gezag Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO Maastricht)
Personen
Directeur Peter Overgaauw (interim-directeur)
Leraren ca. 150 (2016-2017)
Leerlingen 1950 (2018)[1]
Overig
Website http://www.sint-maartenscollege.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Sint-Maartenscollege is een scholengemeenschap voor middelbaar onderwijs (vwo, havo en vmbo) in Maastricht. Het Sint-Maartenscollege is een katholieke school, die openstaat voor leerlingen van andere geloofsrichtingen en levensbeschouwingen. De school is genoemd naar de heilige Martinus van Tours, meestal Sint-Maarten genoemd. De scholengemeenschap is gevestigd op twee locaties in Maastricht-Oost.

Geschiedenis[bewerken]

Docententeam (inclusief enkele priesters) in de dependance aan de "PPW", 1960
De nieuwbouw omstreeks 1970

Het Sint-Maartenscollege is voortgekomen uit een nevenvesting van het voormalige Henric van Veldekecollege (zie Bonnefanten College#Geschiedenis), dat gevestigd was in het deftige Villapark op de linker Maasoever. Vanwege het grote aantal leerlingen uit Maastricht-Oost werd in 1957 besloten een dependance te openen in een bestaand schoolgebouw in de Professor Pieter Willemsstraat (de "PPW") in Wyckerpoort. De school was bedoeld, evenals het Veldeke, voor jongens van katholieken huize. Door de snelle groei van het aantal leerlingen werd het gebouw in de PPW al snel te klein. In 1966 werd de vlakbij gelegen nieuwbouw aan de Noormannensingel betrokken. De nieuwe school werd gebouwd in de tuin van de Villa Wyckerveld (waarin destijds de Maastrichtse huishoudschool was gevestigd). Van het park bleven slechts enkele oude bomen en een bescheiden plantsoen bewaard. De vrijgekomen dépendance werd kort daarop in gebruik genomen door de MMS Stella Maris (zie Porta Mosana College#Geschiedenis).

In 2000 werd het toen 35 jaar oude gebouw aan de Noormannensingel ingrijpend verbouwd. Aan de achterzijde werd een nieuw bouwdeel geplaatst, waardoor de school aanzienlijk meer ruimte kreeg. In 2005 fuseerde de school met de vmbo-school Trajectum College aan de Bemelerweg/Bemelergrubbe. Het Sint-Maartenscollege is net als alle andere middelbare scholen in Maastricht onderdeel van de Limburgs-Brabantse onderwijskoepel LVO.

In 2015 kwam de school in het nieuws omdat een leerkracht zelfmoord pleegde, naar verluidt als gevolg van aanhoudend pesten door collega's. Achteraf bleek dat in het verleden ook al twee leerkrachten gepest werden. Het schoolbestuur zou hiervan al geruime tijd op de hoogte zijn geweest.[bron?]

Huidige locaties en toekomst[bewerken]

Vestiging Wyckerpoort: het schoolplein vanaf de Prof. Pieter Willemsstraat

Het Sint-Maartenscollege is thans gevestigd op twee locaties in Maastricht-Oost:

Ondanks de goede studieresultaten van de school is het aantal aanmeldingen voor havo/vwo sinds 2011 gehalveerd. Ook het aantal vmbo-aanmeldingen liep terug.[2] Oorzaak is waarschijnlijk de toenemende vergrijzing van de Maastrichtse bevolking, toenemende populariteit van het vrijeschoolonderwijs (Bernard Lievegoed School) en de uitstroom richting het omliggende heuvelland en België.

Vanwege de teruglopende leerlingenaantallen in Maastricht en de slechte bouwkundige staat van een aantal gebouwen heeft de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, afdeling Maastricht, besloten het middelbaar onderwijs in de stad te bundelen in twee gebouwen: een gebouw in west en een gebouw in Oost-Maastricht (naast de Bernard Lievegoed School en het United World College Maastricht deze blijven we los bestaan).[3] Als de plannen doorgaan zal het Sint-Maartenscollege op termijn het scholencampus in Oost-Maastricht vormen (samen met het Porta Mosana College) op de huidige locatie Noormannensingel.

Bekende leerlingen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, voetnoten en referenties[bewerken]