Sint-Martinuskerk (Beveren)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Martinuskerk
westgevel
Plaats Beveren-Waas
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Martinus van Tours
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 15′ OL
Kerkprovincie
Bisdom                 Gent
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Martinuskerk is de parochiekerk van de Oost-Vlaamse plaats Beveren, gelegen aan de Grote Markt 23. Ze is gewijd aan de H. Martinus van Tours.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 11e en 12e eeuw werd een driebeukige romaanse kruiskerk gebouwd, met een achtkante vieringtoren in Lediaanse steen. In de eerste helft van de 13e eeuw werd de toren met één geleding verhoogd. In of kort na de 15e eeuw werd de romaanse kerk gesloopt en vervangen door een gotisch bouwwerk. De vieringtoren bleef daarbij gespaard.

Vanaf 1652 werden de vensters verhoogd en nieuwe gewelven aangebracht. In 1839-1840 werden een vierde en vijfde zijbeuk toegevoegd en in 1888 kwam een nieuwe voorgevel tot stand.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een vijfbeukige pseudobasiliek met gotische en neogotische elementen. De vieringtoren is romaans. Het koor is vijfzijdig afgesloten.

Patrimonium[bewerken | brontekst bewerken]

Het interieur is in de laat 19e eeuw aangepast, de nieuwe altaren werden in neogotieke stijl gesneden. Het interieur is sober en de muren zijn wit gekalkt. Het patrimonium bestaat uit verschillende schilderijen, waaronder: de Marteldood van Sint-Sebastiaan, naar Gaspar de Crayer Kruisafneming door Jan Baptist Herregouts (1679).

Het oudste snijwerk dateerd uit de 17de eeuw, waaronder de preekstoel (gesneden in 1621), het koorgestoelte (1658), het hoogaltaar (1661-1668) door Lucas Faydherbe, de communiebank (1685), Het 18de eeuwse snijwerk bestaat uit een gepolychromeerde H. familie, gesigneerd walter Pompe, een biechtstoel van 1770 en de koorlambrisering (1786).

Vermeldenswaardig zijn de verschillende obbiten van de edele familie de Brouchoven de Bergeycken, een groot rijkgeborduurd barok antependium, afkomstig uit het Wilhelmhietenklooster, een voormalige gift van mgr. Triest.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Martinuskerk (Beveren-Waas) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.