Sint-Martinuskerk (Meeuwen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk is de parochiekerk van Meeuwen, gelegen aan het Kerkplein.

De kerk, die vermoedelijk gesticht werd door de graven van Loon, werd voor het eerst vermeld in 1367. Toen was het patronaatsrecht en het tiendrecht reeds in bezit van de Antonieten te Maastricht.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De kern van het huidige gebouw is een gotische kruisbasiliek uit eind 15e eeuw. Deze omvat de middenbeuk, het transept en de toren, welke laatste in Kempense gotiek werd uitgevoerd. De zijbeuken werden in de 19e eeuw verbreed en in 1910 werd de toren, na een brand, met twee geledingen verhoogd. Hyacinth Martens en Vincent Lenertz leverden het ontwerp hiervoor. In 1934 werd het transept, naar ontwerp van Karel Gessler met twee traveeën vergroot die, evenals het transept, haaks op het koor stonden. Ook werd er toen een nieuw koor, een zijkoor en een sactristie bijgebouwd, dit alles in neogotische stijl.

Meubilair[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van het interieur is neogotisch, zoals de communiebank en de preekstoel (1935), die voorzien is van bustes van westerse kerkvaders. Uit hetzelfde jaar zijn de kruiswegstaties, vervaardigd door Suzanna Theunissen. Er is een laat-15e-eeuws beeld van Sint-Anna-te-Drieën. Vroeg-16e-eeuws is een Jezus aan het Kruis. Uit de eerste helft van de 16e eeuw dateren een Sint-Barbara en een Sint-Maarten. Uit de 17e eeuw zijn een Sint-Sebastiaan en een Sint-Antonius-Abt. Het doksaal is uit de eerste helft van de 18e eeuw. Het hardstenen doopvont is van omstreeks 1705.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]