Sint-Michielscollege (Bree)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Sint-Michielscollege en huidig stadhuis van Bree

Het Sint Michielscollege is een voormalig Augustijnenklooster in de Belgisch-Limburgse stad Bree. Het centraal in de stadskern gelegen gebouw is uitgevoerd in de stijl van de Luikse barok met kenmerken van de Maaslandse renaissance.

Geschiedenis[bewerken]

Het voormalig klooster werd gebouwd door de paters Augustijnen. Financieel kregen ze steun van baron Gerard van Huls die zijn naam verlatiniseerde tot Gerardus de Taxis. Zijn familie was afkomstig uit Bree. Hij maakte fortuin als officier in het Oostenrijks leger tijdens de Dertigjarige Oorlog.

De eerstesteenlegging dateert van 7 september 1657. Boven de kapeldeur staat in de sluitsteen het jaartal 1717 en in het chronogram in de geveltop staat 1718. Het zijn de jaartallen waarin de barokke kapel voltooid en gewijd werd. De kapel is gewijd aan de H. Nicolaas van Tolentijn. De kloostergangen dateren uit de periode 1710 - 1712. De kloostergangen en vooral de barokke kapel vormen een stijlbreuk met het hoofdgebouw in Maasstijl.

Onderaan de ingangsdeur aan het Vrijthof staat een datumsteen met het jaartal 1948. In dat en de daaropvolgende jaren werd de gevel aan het Vrijthof grondig verbouwd en werd vooral het interieur van het klooster aangepast aan de noden van een moderne school annex verblijven voor priesterleraars en conciërgewoning. Op de oude speelplaats werden klaslokalen en een turnzaal bijgebouwd.

Bij de restauratie werden alle aan- en bijbouwsels van na 1796 afgebroken. Het gebouw werd teruggebracht tot zijn historische essentie: het augustijnenklooster. Nieuwe architecturale elementen, vreemd aan het oorspronkelijke klooster, werden in hoek van 10° op de bestaande aslijnen gezet zodat er altijd een onderscheid is tussen authentiek en nieuwbouw.

Huidige functie[bewerken]

Sinds oktober 2004 is het in gebruik als stadhuis, en biedt het plaats aan de stedelijke administratie, gemeenteraad en contactruimte voor bezoekers. Het is toegankelijk via het Vrijthof, of langs de kleine ring, ook Witte Torenwal. Daar kan men de nieuwaangelegde tuin bewonderen, voordat men binnen in de vroegere binnenkoer, nu onder een glazen dak (geïnspireerd door het Vlaamse Parlement in Brussel) een rondgang kan maken.

Wetenswaardig is dat dit het vierde stadhuis is van de stad Bree. In 1969 werd een "glazen huis" aan de Grauwe Torenwal ingehuldigd als derde stadhuis (sinds april 2010 zijn er het vredegerecht en de diensten van het Ministerie van Financiën gehuisvest). Het tweede stadhuis of Oud stadhuis, (uit 1591) is te vinden aan Markt 2. Ook dit had een voorganger, het Gewandthuis aan het Vrijthof.

Literatuur[bewerken]

  • KONIJNENBURG, R (van de), MARTENS H., MARTENS E., GABRIELS J., Het stadhuis van Bree, een voormalig Augustijnenklooster, Lannoo, Tielt - Bree, 2006 ISBN 978-90-209-6799-9