Sint-Michielsklooster (Kiev)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Sint-Michielsklooster
De heropgebouwde kloosterkerk

Het Sint-Michielsklooster in Kiev (Oekraïens: Михайлівський золотоверхий монастир, Mykhaylivs’kyi zolotoverkhyi monastyr; Russisch: Михайловский златоверхий монастырь, Mikhaylovsky zlatoverkhy monastyr) is een klooster in Kiev, gewijd aan de aartsengel Michaël. Het bevindt zich op een rots aan de westelijke oever van de Dnjepr.

De oudste kloostergebouwen dateerden van de 11e-12e eeuw, na de stichting door de Oekraïense vorst Svjatopolk II. Deze vorst had als doopnaam Michael, vandaar de naam voor het Sint-Michielsklooster, bijgenaamd met de Gouden Koepel. De Mongolen verwoestten het klooster in 1240. In de 16e eeuw werd het klooster grondig heropgebouwd. Het werd een bedevaartsoord. De verbouwingen in Oekraïense barok dateren van twee eeuwen later.

De belangrijkste gebouwen in het klooster zijn de kathedraal en de klokkentoren. Zij werden in de jaren dertig door de Sovjets afgebroken en na de onafhankelijkheid van Oekraïne heropgebouwd. Door deze verbouwingen kon men het oudste stuk uit de 11e eeuw bloot leggen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie St. Michael's Golden-Domed Monastery in Kiev van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.