Sint-Oswalduskerk (Zeddam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Oswalduskerk
De Sint-Oswalduskerk in 2012
De Sint-Oswalduskerk in 2012
Plaats Zeddam
Gebouwd in 1891
Gewijd aan Sint-Oswaldus
Monumentale status Rijksmonument
Architectuur
Architect(en) Gerard te Riele
Toren 13e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De rooms-katholieke Sint-Oswalduskerk bevindt zich in het dorp Zeddam, een deel van de gemeente Montferland in de Gelderse regio Liemers. De kerk, gelegen in het Bovendorp, is de enige Nederlandse parochie met Sint-Oswaldus als beschermheilige.

Architectuur[bewerken]

De kerk dateert uit 1891 en werd ontworpen door Gerard te Riele. Het is een driebeukige hallenkerk in neogotische stijl. De voorganger was een tweebeukige hallenkerk, waarvan de toren behouden bleef. Deze toren dateert grotendeels uit de 13e eeuw en is in romaanse stijl, met uitzondering van het bovenste deel dat uit de 15e of 16e eeuw dateert en in gotische stijl is.

Orgel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Orgel van de Sint-Oswalduskerk in Zeddam voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het huidige orgel is in zijn huidige staat in 1969 gerestaureerd door orgelbouwer Jos Vermeulen uit Alkmaar. Het oorspronkelijke orgel werd geplaatst in de voormalige R.K.-kerk, die rond 1890 werd vervangen door de huidige Sint-Oswalduskerk. De oorspronkelijke orgelbouwer was de firma Nolting.

Na de ingebruikname van de huidige kerk nam de Zutphense orgelbouwer N.S. Leyser het toezicht op- en de restauraties van het orgel over. In de jaren 20 van de twintigste eeuw voorzag orgelbouwer Valckx & Van Kouteren uit Rotterdam het orgel van een elektrische windvoorziening. In 1950 vond er wederom een restauratie plaats.

Bij de restauratie van de kerk in 1969 kreeg het orgel een andere plaats. Mede onder toezicht van Monumentenzorg is de huidige plaats bepaald. In hoofdzaak is de dispositie van 1950 gehandhaafd. Wel werden de samenstellingen van enkele registers aangepast naar het oorspronkelijke voorbeeld van Nolting.

Externe links[bewerken]