Sint-Petruskerk (Münster)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Petruskerk

St. Petri

Sint-Petruskerk
Plaats Johannesstraße, Münster

Vlag van Duitsland Duitsland

Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Petrus
Coördinaten 51° 58′ NB, 7° 37′ OL
Gebouwd in 1590-1597
Architectuur
Architect(en) Johann Roßkott
Stijlperiode Gotiek, renaissance
Interieur
Orgel Franz Breil, Dorsten
Detailkaart
Sint-Petruskerk (Noordrijn-Westfalen)
Sint-Petruskerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Petruskerk (Duits:St. Petri), is een rooms-katholiek kerkgebouw in de Westfaalse stad Münster. De kerk staat aan de oever van het riviertje de Aa, niet ver van de Sint-Paulusdom, tussen het Fürstenberghaus en de Faculteit voor Katholieke Theologie. Ze doet dient als studentenkerk voor de universiteitsgemeenschap en als schoolkerk van het Gymnasium Paulinum. Wegens de goede akoestiek is het kerkgebouw uitstekend geschikt voor religieuze koor- en orgelconcerten; daarnaast is het godshuis een populaire trouwlocatie.

Geschiedenis en beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De Petruskerk werd tussen 1590 een 1597 voor het Münsterse jezuïetencollege gebouwd, vanwaaruit later de universiteit van Münster zou voortkomen. Architect en bouwleider was Johann Roßkott.

De kerk is een op het oosten georiënteerde, drieschepige basiliek zonder transept. Het gebruikte bouwmateriaal is rode baksteen voor de muurvlakken (met in het westen tot vijf meter boven de grond steenslag) en voor de decoratieve verdeling lichte zandsteen. Twee slanke klokkentorens flankeren het koor. Binnen verdelen galerijen de zijschepen in twee verdiepingen. Aan de noord- en zuidzijde bieden lage trappentorens toegang tot deze galerijen.

De Sint-Petruskerk is gebouwd in een tussenstijl van gotiek en renaissance. De basikale hoofdstructuur en de steunberen zijn eerder gotisch te noemen, de vensters vertonen mengvormen en de portalen vertegenwoordigen overduidelijk de renaissance.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Het oude orgel uit 1905 werd net als de oudere orgelkas in de Tweede Wereldoorlog verwoest. Het huidige orgel van de Petruskerk op de westelijke galerij dateert uit 1962 en werd door de orgelbouwer Franz Breil uit Dorsten gebouwd. Het mechanische sleeplade-instrument heeft 25 registers verdeeld over twee manualen en pedaal. In 1993 werd het orgel zonder verdere wijzigingen gerestaureerd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sint-Petruskerk, Münster van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.