Sint-Pieterscollege (Leuven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Pieterscollege in Leuven

Het Sint-Pieterscollege is een katholieke school oorspronkelijk ingericht door het aartsbisdom Mechelen-Brussel als directe reactie op de eerste schoolstrijd in het stadscentrum van de Belgische stad Leuven. De school, gelegen in de Minderbroedersstraat, had tientallen jaren een basisschool en heeft nog steeds een secundaire school met in de eerste graad de basisopties moderne wetenschappen, Latijn en Latijn-Grieks en verder in de tweede en derde graad een bijna volledig aanbod van studierichtingen in het algemeen secundair onderwijs.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het breedhuis Hotel d'Udekem d'Acoz werd in 1640 gebouwd. Op 11 november 1889 kocht burggraaf Adolphe de Spoelberch het Hotel d'Udekem d'Acoz van Gérard Frans Xavier d'Udekem d'Acoz in de Minderbroederstraat als schoolgebouw voor 39.100 frank. De school werd op 1 oktober 1890 geopend door kardinaal Goossens van het aartsbisdom Mechelen. De eerste directeur was Edmond Coenraets en in het eerste schooljaar telde het Sint-Pieterscollege 92 jongens als leerlingen. In de winter van 1891 moet de school tijdelijk sluiten door waterinsijpeling met smeltwater. Plannen voor nieuwe gebouwen werden getekend door architect Joris Helleputte en werden in 1892 in gebruik genomen. In 1892 kocht het aartsbisdom ook het aangrenzende Hotel d'Onyn, in 1862 gebouwd voor C.F. d'Onyn. In 1893 werden nog bijkomende gebouwen in gebruik genomen.

In 1920 startte in de school ook een aparte lagere school. In 1955 werd een bijkomend schoolgebouw met 14 klassen in dienst genomen. In 1967 werd het internaat gesloten. Sinds 1971 is het oudste onderdeel van het college, het Hotel d'Udekem d'Acoz beschermd als monument van onroerend erfgoed.[1] In 1979 opende een sportcomplex van de school aan de straatkant van de Minderbroederstraat. De school was vroeger bekend met de bijnaam 'Het Kot', vandaag als SPC. De school was ook bekend via zijn volleybalploeg Sipico en zijn toneelvereniging Thespikon. In 1995 begonnen de eerste meisjes in wat tot dan een jongensschool was gebleven. In 1999 trad de school toe tot de scholengemeenschap voor katholiek secundair onderwijs in Leuven (KSLeuven). Het schoolbestuur is sinds 2001 de vzw Leuvense Katholieke Scholen aan de Dijle (LKSD). In 2015 telde de school meer dan 1.000 leerlingen.[2][3] In 2016 werd besloten om het herenhuis het Hotel d’Udekem d’Acoz, dat voordien diende als lerarenkamer en secretariaat, te restaureren. De restauratiewerken zouden duren tot eind 2019. Daarna zou het gebouw zijn oude functie als lerarenkamer en secretariaat terug aannemen.

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]