Sint-Remigiuskerk (Sint-Jans-Molenbeek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Remigiuskerk
Doperremig23.jpg
Plaats Sint-Jans-Molenbeek
Gewijd aan Remigius van Reims
Coördinaten 50° 52′ NB, 4° 20′ OL
Detailkaart
Sint-Remigiuskerk (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Sint-Remigiuskerk
Afbeeldingen
Doperremig8.jpg
Lijst van kerken in Brussel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Remigiuskerk (Frans: Église Saint-Rémy) is een kerkgebouw in Sint-Jans-Molenbeek, gelegen aan de Jubelfeestlaan 41.

De kerk ontstond om een nieuwe parochie te bedienen in een eind 19e eeuw aangelegde wijk. Drijvende kracht in die dagen was pastoor Arthur Vetsuypens. Kardinaal Mercier legde in 1905 de eerste steen.

Het neogotische ontwerp van Chrétien Veraart lag in de traditie van de Scheldegotiek. Hij tekende een kruisbasiliek, gebouwd in natuursteen. De voorgevel heeft een portaal met daarboven een groot venster. Diverse traptorens versieren het gebouw, en rechts bevindt zich een aangebouwde klokkentoren met vier hoektorentjes.

Binnen zijn keramiektegels uit Jurbeke gebruikt voor de vloer. De aandacht wordt getrokken door de rijkelijke glas-in-loodramen. De ramen in de zijbeuken dateren uit de jaren 1930 en zijn gemaakt te Gent in de ateliers van Camille Ganton-Defoin. Ze tonen onder meer de heiligen Nicolaas, Augustinus, Melania en Alena. In het koor zijn episodes uit het leven van Christus afgebeeld. Jean-Pierre Timmermans en zijn broers vervaardigden in 1959 de drie grote ramen van de dwarsbeuken (Laatste Avondmaal, Ego Sum Lux) en de voorgevel (Kroning van de Heilige Maagd). Ze verwerkten er verwijzingen in naar de eigentijdse cultuur, zoals de acteur Fernandel en de in 1957 gelanceerde Spoetnik 1.

Zie de categorie Saint Remigius Church (Sint-Jans-Molenbeek) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.