Sint-Rochuskerk (Deurne)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sint-Rochuskerk

De Sint-Rochuskerk is een parochiekerk in het Antwerpse district Deurne, gelegen aan de Sint-Rochusstraat in Deurne-Zuid.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van de 19e eeuw kende Deurne een snelle bevolkingsgroei. In 1859 en 1866-1867 vond een cholera-epidemie plaats. Sint-Rochus, patroon tegen besmettelijke ziekten, werd toen aangeroepen en in 1867 werd ter zijner eer een kleine kapel gebouwd. In 1886 volgde een grotere kapel, eigenlijk een hulpkerk, om de buurten Drie Koningen, Exterlaer en Silsburg gelegen in Deurne ten zuiden van de Schijn en de Herentalse Vaart te verzorgen. Deze was in hout uitgevoerd, vanwege het militaire belang van de naburige Stelling van Antwerpen.

In 1889 werd de nieuwe parochie erkend en in 1892 werd -aangezien de militaire belemmeringen werden opgeheven- alsnog begonnen met de bouw van een definitieve kerk naar ontwerp van François Baeckelmans. In 1895 werd de kerk ingewijd. In 1944 werd de kerk nog zwaar beschadigd door de inslag van een V2.

De dokters van Geneeskunde voor het volk gebruikten de kerk sinds 11 mei 2020 een tijd als testcentrum op COVID-19.[1]

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het betreft een georiënteerde bakstenen kruisbasiliek in neogotische stijl met voorgebouwde toren en driezijdig afgesloten koor. Het kerkmeubilair werd ontworpen door de architect.

Parochie[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Rochus parochiekerk kende volgende pastoors:[2]

Zie de categorie Sint-Rochuskerk (Deurne) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.