Sint-Servatiuskerk (Oijen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Servatiuskerk
Aanzicht in 2007
Aanzicht in 2007
Plaats Oijen
Gebouwd in 1964-1965
Gewijd aan Servaas van Maastricht
Architectuur
Architect(en) J.H.W. en H.P.M. Elemans
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Servatiuskerk is een rooms-katholieke kerk in de Nederlandse plaats Oijen. De kerk is gewijd aan Servaas van Maastricht.

De eerst vermelding van een kerk in Oijen stamt uit 1139. Deze was gewijd aan Servaas van Maastricht, aangezien Oijen toeviel aan de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Tijdens de Tachtigjarige oorlog viel Oijen toe aan de Staatsen, waarop de Sint-Servatiuskerk ook toekwam aan de protestanten, ondanks dat er amper protestanten in de omgeving van Oijen woonden. Katholieken waren aangewezen op katholieke kerken in het vrije graafschap Megen, zoals de Sint-Benedictuskerk in Teeffelen, waarmee het al onder dezelfde parochie viel. Na circa twee eeuwen, ten tijde van de Franse tijd, kwam de kerk weer toe aan de katholieken en betrokken de protestanten in 1810 de nieuwe Hervormde kerk. De kerk was in slechte staat en in 1837 werd een nieuwe kerk gebouwd, een zogenaamde waterstaatskerk. De waterstaatskerk werd vanwege de slechte staat in 1968 weer gesloopt, maar niet voordat er in de jaren 1964-1965 de huidige Sint-Servatiuskerk was gebouwd.

De nieuwe kerk was opgezet als moderne zaalkerk met een schuin dak, naar ontwerp van J.H.W. en H.P.M. Elemans. De toren staat niet direct tegen het hoofdgebouw, maar is via een bijgebouw verbonden. Op een groot podium zijn de liturgische elementen bij elkaar gebracht. In de kerk is een orgel aanwezig, gemaakt door Franciscus Cornelius Smits in 1848.

Doordat de kerk te groot is voor de huidige katholieke gemeenschap, waren er in 2008 concrete plannen om de kerk te vervangen door een kleinere waarmee parochie en bisdom akkoord mee waren. De plannen zijn nog niet doorgezet.

Ten oosten van de kerk ligt een begraafplaats en naar het zuidoosten het Sint-Jozefklooster met de Kloosterkapel Sint-Jozef.

Galerij[bewerken]