Sint Agatha (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint Agatha
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Sint Agatha (plaats)
Sint Agatha (plaats)
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Cuijk Cuijk
Coördinaten 51° 43′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,86 km²
Inwoners (2007) 520
Foto's
Het klooster van de Kruisheren bij Sint Agatha
Het klooster van de Kruisheren bij Sint Agatha
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sint Agatha is een dorp en voormalige gemeente in de Noord-Brabantse gemeente Cuijk. Het dorp heeft ongeveer 550 inwoners.

Etymologie[bewerken]

Het dorp is vernoemd naar de Heilige Agatha van Sicilië, de heilige aan wie de kapel en het klooster zijn gewijd.

Geschiedenis[bewerken]

Op 4 september 1315 werd in een document gewag gemaakt van een kapel van Sint Agatha onder Kuycbrockele. Omstreeks 1371 werd het Kruisherenklooster gesticht. Sint Agatha fungeerde als zelfstandig dorp, dat deel uitmaakte van het Land van Cuijk, totdat het in 1810 bij de gemeente Cuijk werd gevoegd, waarna de gemeente Cuijk en Sint Agatha ging heten. Deze gemeente werd in 1994 opgeheven, waarna een nieuwe, grotere fusiegemeente Cuijk ontstond.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Het Kruisherenklooster of Klooster Sint Aegten werd omstreeks 1371 opgericht door de Kruisheren. In dit klooster van de werden veel missionarissen opgeleid. Dit gebeurde in de zogenaamde "Latijnse school". Het klooster is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. In 1962 ontwierp architect Jos Schijvens een nieuwe refter en bibliotheek voor het klooster. Ook werd de zolderverdieping ingrijpend gerenoveerd maar deze laatste uitbreiding is inmiddels weer gesloopt.

In juni 2006 werden, na een verbouwing van het klooster, officieel enkele ruimten in gebruik genomen voor het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven dat onderdak biedt aan het erfgoed van diverse kloosterorden. Zowel archiefstukken, voor een orde of congregatie kenmerkende boeken en voorwerpen, als audiovisueel materiaal en religieuze kunst worden er bewaard en toegankelijk gemaakt. Ook de Kruisheren zelf brengen het erfgoed van hun orde onder in Sint Agatha.

  • De Jan van Cuijk is een witgeschilderde stenen beltmolen, die is gerestaureerd en nog regelmatig in bedrijf te zien is.
  • Het Heilig Hartbeeld dat in 1919 door de inwoners werd aangeboden aan de Kruisheren en staat op het kruispunt van de Kloosterlaan en Gildeweg.
  • Landgoed en Huize De Hantert.

Natuur en landschap[bewerken]

Sint Agatha ligt aan de Maas. In de uiterwaarden is weiland, en verder van de rivier is landbouwgrond. Het meest westelijke deel van Sint Agatha is Padbroek, waar nu een nieuwbouwwijk van Cuijk is gelegen. Ten oosten hiervan ligt landgoed De Hantert.

Verenigingsleven[bewerken]

Sint Agatha kent een rijk verenigingsleven. Zo is er voetbalclub 'VCA' en een korfbalclub. Daarnaast zijn er een drietal muziekverenigingen: 'Fanfare H. Agatha', dames- en herenkoor 'De Maasklanken', en 'Zanggroep Creation'. Voorts is er een carnavalsvereniging CV "De Ulewappers" en zijn er nog enkele biljartclubs, jeugd- en jongerenwerk 't Staagje', de bond van ouderen (KBO), een dartvereniging, etc.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Cuijk, Oeffelt, Haps. Vroeger bestond er een veerpont over de Maas naar Middelaar

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]