Sint Anna (Weert)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Anna
Sint Anna
Sint Anna
Basisgegevens
Plaats Weert
Bouwjaar 1911
Type beltmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Vlucht 23,64 m
Bestemming  het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Restauraties  1973 en 2009/2011
Monumentnummer  38464
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

Sint Anna is een korenmolen aan de Keenterstraat in Weert-Keent in de gelijknamige gemeente in de Nederlandse provincie Limburg.

De molen werd in 1911/1912 in opdracht van Toon Tindemans, molenaarsknecht op de Sint Antoniusmolen van Weert-Laar, gebouwd voor de plaatselijke boeren. Die lieten tot dan toe hun graan op de Boonesmolen of Clercxmolen malen. Bij de bouw is gebruikgemaakt van onderdelen uit de Clercxmolen, die werd gesloopt. Toen de molen in 1924 werd verkocht, was er ook een zuiggasmotor aanwezig om bij windstilte te malen. De molen is in 1931 uitgerust met Dekker-stroomlijnwieken om efficiënter te kunnen werken. De molen werd bij die gelegenheid vernoemd naar Sint-Anna (en eigenlijk naar de vrouw van molenaar Clijsters, die Anna heette). In de jaren 40 werd het gevlucht voorzien van het Systeem van Bussel.

De molen bleef tot begin van de jaren 50 in gebruik. Toen moest de molenaar zijn bedrijf stoppen en kwam de molen stil te staan. Begin jaren 70 kocht de gemeente de Sint Anna en liet de inmiddels vervallen molen restaureren. In 1973 was de molen weer maalvaardig. Eerste vrijwillig molenaar op de molen werd Gerie Fijen.

De roeden van de molen zijn voorzien van het ouhollands hekwerk met zeilen. De molen is ingericht met één koppel 16der kunststenen. Tussen 2009 en 2011 werd een nieuwe grote restauratie uitgevoerd. Daarbij kreeg de molen nieuwe roeden en werd binnen in de molen veel gedaan aan herstel van houtrot als gevolg van houtboordende insecten. Ook werd de molenbiotoop belangrijk verbeterd door het rooien van een groot aantal bomen. In 2012 en 2014 werden naast vrijwillige molenaar Gerie Fijen, drie nieuwe vrijwillige molenaars aangesteld. De molen wordt tegenwoordig beheerd door een stichting.[1]

De Sint Anna is in principe te bezichtigen wanneer deze draait en verder vast ook iedere tweede woensdagmiddag van de maand en iedere derde zaterdagmiddag in de maand. In de periode van april tot en met oktober bovendien iedere eerste zondag van de maand 's middags.