St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg
ingang St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg
ingang St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg
Plaats Tilburg
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Website https://web.archive.org/web/20000301192515/http://www.elisabeth.nl/
Kenmerken
Type algemeen ziekenhuis
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg is een katholiek ziekenhuis in Tilburg. Het gebouw is in 1982 in gebruik genomen door de medische staf die daarvoor nog op de oude locatie zat, welke eveneens St. Elisabeth Ziekenhuis heette. Het gebouw is ontworpen door de architect A. Nijst en heeft een dubbele kamstructuur, ze bestaat uit een centrale gang met links en rechts daarvan lobben. De verpleegafdelingen zijn ondergebracht in twee torens boven de centrale gang.

Eind december 1827 is ‘op de Veldhoven’ – vlak bij het huidige Wilhelminapark – door vier katholieke notabelen in een boerenwoning een provisorisch gasthuis voor armen gesticht. In 1838 verhuisde men naar een ruimer gebouw en veranderde de naam in St. Elisabeth Gasthuis. In dat jaar begonnen ook de Zusters van Liefde in het gasthuis te werken.

Het ziekenhuis beschikt over vrijwel alle in Nederland erkende medische specialismen. Het bedient hiermee de regio Tilburg, maar levert ook bovenregionale zorg. Te noemen zijn de ivf-behandelingen, coördinatie van de aidsbestrijding in een groot deel van de provincie Noord-Brabant, dialyse, plastische chirurgie en kaakchirurgie. Neurochirurgie is nog steeds een speerpunt, waardoor ook de traumatologie tot ontwikkeling is gekomen. Het St. Elisabeth Ziekenhuis is in 1999 aangewezen als regionaal traumacentrum. Het ziekenhuis opende in 2002 als eerste in Nederland een Gamma Knifecentrum.

De entree van het ziekenhuis bestaat sinds eind 2001 uit de Medische Boulevard. Dit is een gebouw waarin een aantal bedrijven en klinieken is gevestigd dat een aanvulling biedt op de reguliere ziekenhuiszorg. Deze Boulevard wordt geheel commercieel gefinancierd. Op de begane grond zijn bedrijven gevestigd die zorggerelateerde producten verkopen of diensten verlenen. Op de eerste verdieping zijn onder andere het Centrum Bijzondere Tandheelkunde, een mondhygiënist en het Traumacentrum Brabant gevestigd.

Fusie met TweeSteden Ziekenhuis[bewerken]

In Tilburg is ook nog een vestiging van het TweeSteden ziekenhuis. De ziekenhuizen willen fuseren, met een gezamenlijke raad van bestuur. De fusie is op 2 november 2012 goedgekeurd door de NMA nadat de ziekenhuizen, in reactie op zorgen van de NMA, hebben toegezegd tot 2016 hun prijsstijgingen in principe onder het landelijk gemiddelde te houden.[1] De vestigingen blijven open, maar sommige specialismen worden geconcentreerd per locatie; neurologie in het St. Elisabeth en cardiologie in het Tweesteden.[2][3]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]