Sint Hubertusmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Hubertus
Sint Hubertusmolen
Sint Hubertusmolen
Basisgegevens
Plaats Klein Genhout
Bouwjaar 1801
Type halfgesloten standaardmolen
Kenmerken huisje op balkon
Vlucht 25,20 m
Functie korenmolen
Oorspronkelijk gebruik  Malen van graan
Huidig gebruik  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  8768
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Windmill Beek.jpg
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Sint Hubertusmolen is een halfgesloten standerdmolen in het Limburgse Klein Genhout (Beek). De molen is in 1801 gebouwd als gesloten standerdmolen en is tot eind jaren veertig in bedrijf geweest. In 1943 kreeg de molen de huidige naam. In 1970 is de Sint Hubertusmolen voor 1 gulden verkocht aan de gemeente Beek, die hem heeft laten restaureren, waarbij de voet halfgesloten werd en de grond rondom de molen werd opgehoogd, waardoor de teerlingen dieper in de grond kwamen te liggen. De kast is okergeel geverfd.

Er zijn twee maalkoppels, maar alleen met de voormolen wordt gemalen. Dit maalkoppel heeft 17der (150 cm doorsnede) blauwe maalstenen. De ballastlaag van de loper van de achtermolen is van de maallaag losgekomen. Dit maalkoppel heeft 17der kunststenen. Voor het openleggen van het maalkoppel is een steenkraan aanwezig.

De windwijzer stelt Sint Hubertus te paard voor. De kap en het stormbint zijn met eikenhouten schaliën bedekt. De trap heeft twee parallelle bomen.

Het gevlucht is Oudhollands opgehekt en 25,20 m lang. De gelaste roeden zijn in 1970 gemaakt door de firma Derckcx. De buitenroede heeft nummer 44 en de binnenroede nummer 45. Van 1943 tot 1971 heeft de molen Van Busselneuzen gehad.

De molen heeft bij de steenbalk spoorstijlen. Onder de lange burriebalken zitten slekken. Het smeergat voor de stormpen zit aan de voorkant van de steenbalk.

Overbrengingen[bewerken]

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 5,31 en 1: 4,87.
  • Het bovenwiel heeft voor de voormolen 73 kammen en voor de achtermolen 69 kammen. De steek, de afstand tussen de staven, is ... cm.
  • Het steenrondsel van de voormolen heeft 15 staven. Het steenrondsel van de achtermolen heeft 13 staven. De steek is .. cm.
  • Het sterwiel of varkenswiel van het kammenluiwerk heeft 21 kammen.