Sint Lucas Andreas Ziekenhuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de huidige ziekenhuisorganisatie zie OLVG.
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Hoofdingang van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam Nieuw-West.
Sint Lucas Andreas ziekenhuis, gezien vanuit het oosten.

Het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis was een christelijk ziekenhuis in Amsterdam Nieuw-West. Het ziekenhuis is ontstaan uit een fusie tussen het Sint Lucas Ziekenhuis en het Andreas Ziekenhuis op 1 januari 1996. Deze beide voorlopers van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis hebben elk een lange geschiedenis.

Op 1 maart 2013 fuseerde het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in bestuurlijk opzicht met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). De namen van de beide ziekenhuizen bleven hetzelfde en ook de meeste afdelingen bleven intact tot 2015 toen het Sint Lucas Andreas werd hernoemd tot OLVG locatie West en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis tot OLVG locatie Oost.[1][2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Lucas[bewerken | brontekst bewerken]

Het Sint Lucas is voortgekomen als dependance van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Het werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht in de nieuwe Westelijke Tuinsteden van Amsterdam. Het ontbrak in deze wijken zoals Slotervaart, Geuzenveld en Osdorp tot die tijd aan een ziekenhuisdekking. Het gebouw aan de Jan Tooropstraat werd in 1966 in gebruik genomen. Het werd in juni 1968 officieel geopend door Prinses Margriet. Het pand werd gezien als tijdelijk en was tegen lage kosten gebouwd. In 1982 werd de dependance van het OLVG uiteindelijk zelfstandig.

Andreas[bewerken | brontekst bewerken]

Het Andreas Ziekenhuis in 1988.

Het Andreas Ziekenhuis is voortgekomen uit de Nederlandse Hervormde Diaconessen Inrichting (NHDI), die werd opgericht in 1891. Indertijd werd de zorg voor zieken voornamelijk door diaconessen uitgevoerd vanuit de kerken. De NHDI begon vanuit een ziekenhuis aan de Keizersgracht, maar verhuisde in 1912 wegens ruimtegebrek naar een locatie op de Overtoom, destijds aan de rand van de stad. Toen deze locatie te klein was geworden werd in 1969 aan de Theophile de Bockstraat een nieuw ziekenhuis gebouwd, naar ontwerp van architect Marius Duintjer. Als naam werd gekozen voor het "Andreas Ziekenhuis", om de christelijke achtergrond te benadrukken.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kleinere Andreas Ziekenhuis raakte echter in problemen en dreigde te moeten sluiten. Het Sint Lucas wilde juist uitbreiden en zo werd de fusie in 1996 een feit. Het gebouw van het Sint Lucas aan de Jan Tooropstraat bleek de tand des tijds een stuk beter doorstaan te hebben dan vooraf bij de bouw gepland. Het gebouw bleef na renovatie in gebruik, en werd uitgebreid met nieuwbouw.[3] Het gebouw van het Andreas Ziekenhuis werd in 2005 gesloopt, waarna hier de nieuwbouwwijk Andreas Ensemble verrees.

[bewerken | brontekst bewerken]

Het logo van het ziekenhuis kent de woorden Lucas en Andreas, samengevoegd met drie verticale kruisen, als in het Amsterdamse stadswapen. Het bovenste kruis heeft een "L"-vorm (verwijzend naar Lucas), het middelste is een plusteken, en het onderste een Andreaskruis.

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Ferry de Groot, Hans Hogendoorn, Nico Steenbergen en Leo van der Goot werkten de late jaren zestig bij Radio Lucas, de ziekenomroep van het Sint Lucas Ziekenhuis in Amsterdam en vervolgens gezamenlijk ook bij Radio Nordsee International op het zendschip Mebo II, later Radio Noordzee in Hofstede ‘Oud-Bussum’ in Naarden.