Sint Maarten (land)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sint Maarten (eilandgebied))
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint Maarten
Vlag van St. Maarten Wapen van St. Maarten
(Details) (Details)
Sint Maarten (land)
Basisgegevens
Officiële landstaal Nederlands, Engels
Hoofdstad Philipsburg
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Staatshoofd Koning Willem-Alexander
Eugene Holiday (gouverneur)
Regeringsleider William Marlin
Religie 39% rooms-katholiek
12% pinkstergemeente
11% methodist
31% overig
7% geen
Oppervlakte 34 km² [1]
Inwoners 33.609 (2011)[2]
41.486 (2015)[3] (1.220,2/km² (2015))
Overige
Volkslied O Sweet Saint Martin's Land
Munteenheid Antilliaanse gulden (ANG)
Nationale feestdag 11 november (Sint-Maartensdag)[4]
Web | Code | Tel. .sx | SXM | 1-721[5]
Voorgaande staten
Nederlandse Antillen Nederlandse Antillen 2010
Topografie
Sint Maarten (land)
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Bioscoopjournaal uit 1973 over een ontziltingsinstallatie op St. Maarten.

Sint Maarten is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het bestaat uit het zuidelijk deel van het Caribische eiland Sint Maarten. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 34 km² en heeft naar schatting 41.486 (2015) inwoners. De hoofdstad is Philipsburg.

Het noordelijke deel van het eiland hoort als Collectivité de Saint-Martin bij Frankrijk.

Schrijfwijze en gebruik naam[bewerken]

Sint Maarten werd ook in het Nederlands tot in de twintigste eeuw vaak aangeduid met de op het Frans geënte naam St. Martin, hoewel Sint Maarten ook wel voorkwam. De naam van het Nederlandse deel van het eiland is per 1 april 1937 veranderd in Sint Maarten.[6] Deze schrijfwijze, die ook wordt aangehouden in het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden en de Staatsregeling van Sint Maarten, druist in tegen de Nederlandse spelling, volgens welke het Sint-Maarten zou moeten zijn. De Nederlandse Taalunie adviseert daarom in afwijking van de officiële naam toch Sint-Maarten te schrijven.[7]

Het bij Sint Maarten horende bijvoeglijk naamwoord is Sint Maartens. Een mannelijke inwoner is een Sint Maartenaar, een vrouwelijke inwoner een Sint Maartense.[8]

De Nederlandse benaming Sint Maarten wordt ook gebruikt door de Engelstalige inwoners van het eiland, die in het Engels Sint Maarteners worden genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Het land Sint Maarten is ontstaan op 10 oktober 2010. Tussen 1983 en 2010 was het Nederlands deel van het eiland Sint Maarten een eilandgebied van de Nederlandse Antillen. Daarvoor, tussen 1951 en 1983, was het onderdeel van het eilandgebied Bovenwindse Eilanden.

Het eiland is in 1493 door Columbus ontdekt en is genoemd naar Sint-Maarten, wiens feestdag op 11 november is. De nationale dag van het eiland Sint Maarten wordt ook op 11 november gevierd. De oorspronkelijke naam van het eiland is Soualiga, hetgeen betekent ‘Zouteiland’. Dit is de naam die de oorspronkelijke indiaanse bewoners aan het eiland gaven.[bron?] Vanwege het zout was Sint Maarten interessant voor veel landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Zout werd gebruikt om vlees goed te houden gedurende de lange tochten over de oceaan. Tegenwoordig wordt er geen zout meer gewonnen op het eiland, toerisme is nu de belangrijkste bron van inkomsten.

Sociale geografie[bewerken]

Demografie[bewerken]

Bij de laatste volkstelling in 2001 had het eilandgebied Sint Maarten 30.594 inwoners. Het daadwerkelijke aantal inwoners was waarschijnlijk echter een stuk hoger, door het grote aantal illegalen. Ook groeit de bevolking nog steeds door immigratie.

Zelfs van de 30.594 getelde inwoners had slechts 51% de Nederlandse nationaliteit en was niet meer dan 30% op het eiland zelf geboren. De grootste groepen buitenlanders vormen staatsburgers van de Dominicaanse Republiek en Haïti (elk minstens 10% van de bevolking). Kleinere groepen buitenlanders komen uit Engelstalige landen, zoals Jamaica, Guyana, het Verenigd Koninkrijk (vooral van de Britse Maagdeneilanden) en de Verenigde Staten.

In godsdienstig opzicht is Sint Maarten zeer veelzijdig. 39% van de bevolking is rooms-katholiek, 12% behoort tot een Pinkstergemeente, 11% is methodist, 7% baptist, 6% zevendedagsadventist, 4% anglicaan, 3% joods en eveneens 3% calvinistisch (hervormd/gereformeerd).

De officiële taal is het Nederlands. Van de bevolking spreekt 68% thuis Engels, 13% Spaans, 8% de plaatselijke creooltaal en 4% Nederlands. Er zijn zowel Nederlandstalige als Engelstalige basis- en middelbare scholen. Daardoor beheersen de (Engelstalige) autochtone eilandbewoners ook het Nederlands.

Kernen[bewerken]

Met een bevolkingsdichtheid van bijna 1000 inwoners per km² is Sint Maarten het dichtstbevolkte land van het Koninkrijk. De oorspronkelijke kernen in het gebied zijn hierdoor op veel plaatsen aan elkaar vastgegroeid. Bij de volkstelling werden de volgende kerngebieden onderscheiden:

Tot het eilandgebied behoren ook de voor de kust liggende onbewoonde eilandjes Guana Key, Hen & Chickens, Cow & Calff, Molly Beday en Pelikan Key.

Economie[bewerken]

De economie is volledig gericht op het massatoerisme. Behalve verblijfsrecreatie is het eiland ook een halteplaats voor veel cruiseschepen. Hierdoor kan de drukte op het eiland sterk verschillen naarmate er meer of minder schepen liggen aangemeerd.

De internationale luchthaven Prinses Juliana tussen Simpson Bay en Lowlands is de toegangspoort tot het eiland.

Bestuur[bewerken]

Het bestuur van het land bestaat uit een gouverneur, een kabinet en de Staten.

Gouverneur[bewerken]

De gouverneur van Sint Maarten is de vertegenwoordiger van het staatshoofd in het land. De huidige gouverneur is Eugene Holiday, de waarnemend gouverneur is Reynold Groeneveldt.

Staten[bewerken]

De Staten van Sint Maarten vormen het parlement.

Uitslag Statenverkiezingen Sint Maarten 17 september 2010
Partij Partijleider Stemmen Percentage Zetels
National Alliance (NA) William Marlin 6.298 45,94 7
United People (UP) Theo Heyliger 4.943 36,06 6
Democratische Partij (DP) Sarah Wescot-Williams 2.339 17,06 2
Concordia Political Alliance (CPA) Jeffrey Richardson 128 0,93 0
Opkomst - 13.707 71 15
Historisch verloop zetelverdeling Staten en eilandsraad
Partij 2010 2007 2003 1999 1995 1991 1987 1983
Democratische Partij (DP) 2 6 6 7 5 3 7 5
National Alliance (NA)
voorheen Sint Maarten Patriotic Alliance (SPA)
7 5 4 3 5 4 2 2
United People (UP) 6 - - - - - - -
People's Progressive Alliance (PPA) - 0 1 - - - - -
Serious Alternative People's Party (SAPP)
voorheen Progressive Democratic Party (PDP)
- - 0 0 1 2 - -
National People's Party (NPP) - - 0 1 - - - -
Totaal 15 11 11 11 11 9 9 7

Kabinet[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie kabinet-Wescot-Williams II voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Binnen de rijksministerraad van het Koninkrijk der Nederlanden wordt Sint Maarten vertegenwoordigd door de gevolmachtigd minister van Sint Maarten. Op deze post is Mathias Voges benoemd. Tot plaatsvervanger werd Josianne Fleming-Artsen benoemd. Het kabinet viel op 5 mei 2013, nadat de twee parlementsleden van de Democratische Partij hun steun aan het kabinet terugtrokken.[9]

Staatkundige hervormingen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Staatkundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden

Al bij het eerste referendum op 14 oktober 1994, waar alle landen kozen voor behoud van de Nederlandse Antillen, was een grote minderheid (33%) op Sint Maarten voor een 'status aparte' als Land binnen het Koninkrijk.

Mede door de steeds grotere samenwerkingsproblemen binnen de Antillen, hield het eilandbestuur van Sint Maarten op 23 juni 2000 een tweede referendum, waarbij zijzelf de status aparte aanprees als oplossing voor die problemen. De bevolking koos met ruime meerderheid voor de status van autonoom land, waarop de politiek van Sint Maarten aandrong op staatkundige hervorming binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Uitslag referendum 23 juni 2000
Optie Stemmen %
A: onderdeel blijven van de Nederlandse Antillen 332 3,74
B: een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden 6.212 69,99
C: integratie in Nederland 1.050 11,83
D: een onafhankelijke staat 1.282 14,44
Blanco en ongeldige stemmen ? -
Opkomst ? ?

De uitslag van dit referendum vormde zo de aanleiding voor discussies en referenda op de andere eilanden. In het najaar van 2006 werd uiteindelijk met Nederland overeengekomen dat Sint Maarten de status van land binnen het Koninkrijk zal krijgen.

Topografische kaart van het eiland Sint Maarten

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]