Sint Nicolaas (Aruba)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Nicolaas
San Nicolas
Plaats in Aruba Vlag van Aruba
Sint Nicolaas (Aruba) (Aruba)
Sint Nicolaas (Aruba)
Coördinaten 12° 26′ NB, 69° 55′ WL
Algemeen
Inwoners (2008) 18 126
Portaal  Portaalicoon   Caraïben

Sint Nicolaas of San Nicolas is een plaats in het zuidoosten van Aruba. Sint Nicolaas ligt 19 kilometer ten zuidoosten van Oranjestad. Het is Aruba's op één na grootste plaats. Ook is er een racebaan, de Palo Marga international raceway park, vooral gebruikt voor dragraces.[1][2]

Olieraffinaderij[bewerken | brontekst bewerken]

In de stad bevindt zich sinds 1924 een olieraffinaderij, die veel mensen van werk voorziet. De olieraffinaderij is het bezit van Valero, een Texaans bedrijf. Valero heeft tevens op het eiland 11 tankstations. Dagelijks raffineert deze raffinaderij 275.000 vaten.[3]

Woonwijk in San Nicolas (Sint Nicolaas) op Aruba met op de achtergrond de Lago-olieraffinad, Bestanddeelnr 252-8017

In de Tweede Wereldoorlog is de raffinaderij tevergeefs aangevallen door de Duitsers, wel is het gelukt om een aantal tankers tot zinken te brengen. De raffinaderij was toen in handen van Lago Oil & Transport Co. Ltd.

Na de Tweede Wereldoorlog heeft de raffinaderij ervoor gezorgd dat Aruba nu een van de meest welvarende eilanden is in het Caribisch gebied. De raffinaderij zorgde ervoor veel arbeidsplaatsen en er waren werknemers in dienst uit meer dan 50 landen. Omdat het een bedrijf uit de Verenigde Staten betrof, werkten hier veel Amerikanen. Deze Amerikanen werden veelal gehuisvest in de nabijgelegen plaats Seroe Colorado, waar grote riante huizen werden neergezet. Nadat het bedrijf de raffinaderij verliet in 1986, o.a. door de verouderde raffinaderij, verlieten ook de werknemers het eiland. Nu staat Seroe Colorado er grotendeels verlaten bij, en lijkt het meer op een spookdorp met grote leegstaande, verpauperde villa's.

In 1991 werd de raffinaderij weer heropend, ditmaal was het Coastal Oil Company die de leiding in handen had. In 2004 werd de leiding overgenomen door het nu nog steeds aanwezige Valero. Sinds 2012 is de raffinaderij gesloten.

Prostitutie[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Nicolaas heeft als enige plaats van Aruba legale[4] prostitutie. Deze is ontstaan in de jaren 70 en 80 en hield mogelijk verband met de aanwezigheid van veel buitenlandse werknemers.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Na het sluiten van de olieraffinaderij in 2012 zijn veel arbeiders weggetrokken en werd Sint Nicolaas een slaperig stadje. In 2016 is het roer omgegooid. Musea stonden in de steigers en de tweede stad van het eiland werd de thuisbasis voor de allereerste Aruba Art Fair.

In de aanloop naar dit nu jaarlijks terugkerende internationale kunst- en cultuurfestival, zijn kunstenaars en street artists uit binnen- en buitenland hard aan de slag gegaan om verlaten panden en in verval geraakte muren van de nodige kleur te voorzien. Een scala aan prachtige muurschilderingen en kunstinstallaties siert nu een groot deel van stad met de bijnaam Sunrise City.

In Sint Nicolaas zijn twee musea te vinden:[5]

  • San Nicolas Community Museum (geopend in 2017)[6]
  • Industriemuseum (gevestigd in de oude watertoren)[7]

Verkeer en Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

De enige autoweg op Aruba eindigt in Sint Nicolaas.

Sint Nicolaas is met openbaar vervoer bereikbaar vanuit Oranjestad met verschillende buslijnen die elk een iets andere route volgen (lijnen 1, 2, 2A, 2B, 2C, 3 en 3A).[8] De centrale bushalte bevindt zich aan de Bernard van de Veen Zeppenfeldstraat.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]