Sinterklaasintocht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sinterklaasintocht Den Haag, 2010
Documentaire Sinterklaas in de Lage Landen, de intocht in Oirschot in 2017
De aankomst van Sinterklaas in Volendam in 1930

Een Sinterklaasintocht of intrede van Sinterklaas is een traditie van het in Nederland en België gevierde sinterklaasfeest waarbij Sinterklaas uit Spanje in een bepaalde plaats arriveert en daar met een intocht verwelkomd wordt. De intocht wordt over het algemeen gehouden in een weekend in november.

Waar mogelijk komt Sinterklaas meestal per stoomboot aan, of anders op andere manieren zoals per trein, helikopter of bakfiets. Na aankomst volgt een intocht van Sinterklaas met zijn paard en Pieten. De intocht gaat zoals met een middeleeuwse blijde inkomst vaak vergezeld van enkele rituelen waaronder een verwelkoming door de burgemeester en een fanfare. De aankomst is het officiële sein voor kinderen dat ze vanaf dat moment hun schoen mogen zetten. Dergelijke intochten worden in vele plaatsen gehouden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In veel landen waar Sint-Nicolaasdag gevierd werd was er een intocht van Nicolaas van Myra in de vorm van een processie van een heilige, zoals die bekend is uit het katholieke geloof. De oudste intocht per boot is die van de Italiaanse stad Bari, die sinds 1087 − het jaar waarin de relicten van de heilige Nicolaas naar deze plaats werden overgebracht − jaarlijks plaatsvindt.[1]

De eerste intocht van Sinterklaas in Nederland vond plaats in 1888, in Venray. Dit gebeurde op 6 december, de datum waarop tegenwoordig het sinterklaasfeest eindigt.[2] In Amsterdam wordt sinds 1934 een groots opgezette jaarlijkse intocht van Sinterklaas gehouden die van 1952 tot 1963 werd uitgezonden op de landelijke televisie. Sindsdien wordt op de landelijke televisie rechtstreeks verslag gedaan van een intocht in het programma Landelijke intocht van Sinterklaas in Nederland en sinds 2003 in het programma Hij komt, hij komt... De intrede van de Sint in België. In 1973 kwam de Sint niet per boot, maar was de intocht op Schiphol.[3] In 2019 was de intocht per stoomtrein van de VSM in Apeldoorn.

Vanwege de coronacrisis in Nederland werd er in 2020 in Nederland een nationale intocht gehouden zonder publiek. De intocht, in Elburg, werd op 14 november uitgezonden op de nationale televisie. Deze intocht werd van tevoren opgenomen om te voorkomen dat anders alsnog toeschouwers naar de haven zouden komen. Tijdens de tv-uitzending werd de naam van de aankomstplaats niet genoemd. In plaats daarvan werd een fictieve naam van de aankomstkade gegeven: de Dieuwertje Blokkade. Hiermee is de intocht van 2020 de eerste die niet live werd uitgezonden. Ook de intochten in andere plaatsen werden dat jaar geschrapt of zonder publiek gehouden. Ook hiervan werden de aankomstplaatsen tot op het laatste moment geheim gehouden om te voorkomen dat er publiek op af kwam.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Intochten van Sinterklaas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.