Sinterklaasjournaal (2022)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sinterklaasjournaal (2022)
Televisieprogramma Sinterklaasjournaal
Omroep NTR
Zender(s) NPO 3
Start 7 november 2022
Einde 3 december 2022
Seizoenchronologie
← Vorige
Volgende →
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Het Sinterklaasjournaal in 2022 was het tweeëntwintigste seizoen van het Sinterklaasjournaal en werd gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

Op de Pakjesboot 12 wordt druk gewerkt aan het klaarmaken van de cadeautjes voor pakjesavond op de zakken van Sinterklaas staat een barcode die verwijst naar een straat door middel van deze barcode kan de Hoofdpiet checken of er voor de juiste persoon een cadeautje in de juiste zak zit. Op de boot komen er steeds meer lekkages die steeds erger worden en uiteindelijk verlaten Sinterklaas, het Paard van Sinterklaas en de Pieten de stoomboot waarna deze langzaam naar de zeebodem zinkt. In het Grote Pietenhuis blijkt Paardenpiet in het Pietenhuis rommel te hebben gemaakt en wordt verslaggever Jeroen door de politie verdacht van inbraak en werd gearresteerd. In Hellevoetsluis probeert verslaggever Rachel het mooiste plekje van de stad te vinden maar wordt door meneer Klein tegengehouden.

Meneer Klein heeft op dit mooiste plekje van de stad een nieuwe Pakjesboot gebouwd en heeft een jaar lang aan gewerkt zodat die de oude stoomboot kan vervangen. Sinterklaas en zijn pieten reisden door middel van een vliegtuig af naar Nederland waarna ze op het vliegveld met de nieuwe boot werden opgehaald omdat Sinterklaas erg blij was met de nieuwe boot benoemde hij meneer Klein tot Piet Hein. Na de intocht kwam Sinterklaas langs in de studio om via het Sinterklaasjournaal aan de mensen te vragen hun ideeën voor een naam voor de nieuwe boot te achterlaten zodat Piet Hein deze erop kon schilderen.

Op het vliegveld waren de cadeautjes voor Pakjesavond weg en zijn de cadeautjes over de hele wereld verspreid. Een aantal Pieten gaat met de vliegtuig deze achterna uiteindelijk rijdt Piet De Smeerpoets het vliegtuig in de prak. Omdat in het vliegtuig minder Pieten mee konden dan op de stoomboot kampen de Sint en zijn Pieten in het Grote Pietenhuis met een pietentekort. Op 21 november 2022 werd de nieuwe naam voor de boot bekendgemaakt het werd "De Stoomboot" een aantal Pieten besloten deze nieuwe boot te gebruiken om de cadeautjes op te sporen. Deze bleken in Londen, Parijs en New York te liggen. Terug in Nederland werden de cadeautjes uit de zakken met streepjescodes gehaald maar nadat de zakken werden gewassen door De Zakkenwasser waren de streepjescodes van de zakken verdwenen.

Paardenpiet heeft het jaar hiervoor Het Grote Boek van Sinterklaas niet meer bij zich waardoor pakjesavond niet door kan gaan. Daarom wil Hoofdpiet met alle pieten teruggaan naar Spanje en wil hen tellen om zeker te weten dat ze er allemaal zijn. Dan blijkt Paardenpiet er niet te zijn. Die is met het Paard van Sinterklaas naar het vliegveld gegaan. Ook Piet de Smeerpoets blijkt er niet te zijn. Hij krijgt in de Goedheiligman-1 vlieglessen. Omdat de pieten het zo druk hebben gehad door het pietentekort maakt Sinterklaas voor alle pieten een medaille. Hij vindt het heel handig dat alle pieten in een lange rij staan om geteld te worden. De Paardenpiet blijkt het Grote Boek van Sinterklaas in een zak te hebben met reservespullen van het Paard van Sinterklaas. Ze rijdt terug naar het grote Pietenhuis met het boek zodat pakjesavond gered wordt.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Rol Naam
Presentatrice Dieuwertje Blok
Verslaggever Jeroen Kramer
Verslaggeefster Rachel Rosier
Sinterklaas Stefan de Walle
Hoofdpiet Niels van der Laan
Wellespiet Dick van den Toorn
Boekpiet Marc Nochem
Reservepiet Pim Muda
Vergeetpiet John Jones
Luisterpiet Joep Onderdelinden
Malle Pietje Owen Schumacher
Piet de Smeerpoets Han Oldigs
Paardenpiet Jade Olieberg
Rijmpiet Jeroen Spitzenberger
Slimpiet Jeske van de Staak
Piet Hein / Hein Klein Bas Keijzer
Kookpiet Jeremy Baker
Huurpiet Joep Vermolen
Jan Boel Bert Visscher
Helma Boel Brigitte Kaandorp
Postbode Theo Schouwerwou
Gastrollen
Mevrouw die alleen kerst viert Ellemieke Vermolen
Kanonnier Sjoerd Pleijsier
Politieagenten Jasper Demollin
Stijn van Vliet
Tim Senders
Burgemeester Hellevoetsluis Milène Junius
Scout Loiza Lamers
Kas Overschot Stefano Keizers
Brandweervrijwilliger Raven van Dorst
Schoonmakers Manuel Venderbos
Sandra Schuurhof
Tooske Ragas
Patty Brard
Mensen op het vliegveld Annemieke Schollaardt
Jan-Willem Roodbeen
Joris Linssen
Michiel Veenstra
Victor Abeln
Sergio Vyent
Schoolschoonmaker Kees van Amstel
Schoolhoofd Mattie Valk
Onderwijzer Kai Merckx
Meneer Wolters Daan van Rijssel
Mevrouw Wolters Karien Noordhoff
Vliegveld security Rick Paul van Mulligen
Wimie Wilhelm
Familie Kukel in De Plomp Jim Bakkum
Bettina Holwerda
Banketbakker Rudolph van Veen
Medewerker dierenwinkel Nicolette Kluijver
Boekverkoper Bruun Kuijt
Wouter van Balen Hans Beijer
Mary van Balen Rick Nicolet
Demonstranten Eva Crutzen
Yvonne van den Eerenbeemt
Meneer Schoor Tjebbo Gerritsma
Mevrouw Gevel Hetty Heyting
Guido van de Zotte Ronald Goedemondt
Jasper de Haan Patrick Martens
Partner van Jasper Freek Bartels
Menno voor de Wind Merijn Scholten
De Zakkenwasser René van Meurs
Presentator Tussen Kunst & Kitsch Frits Sissing
Deelnemer Tussen Kunst & Kitsch Joep Hemelrijck Nico de Vries
Pepernotenexpert Harmen van Ravenswaay Peter Pannekoek
Ontwikkelaars Sinterklaas-app SET-UR-SHOE Nabil Aoulad Ayad
Rayen Panday
Groenteboer De jongste spruit Nasrdin Dchar
Klanten groenteboer Emma Wortelboer
Thijs Boontjes
Corine Boon
Juf Anita Anita Sara Nederlof
Meester Robbie Robbie Kammeijer
Directeur vliegveld Ben Schopstoel Mark Rietman
Vader van kinderen waar Sinterklaas op bezoek was Hans van Breukelen

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Hoofdpiet heeft last van te weinig Pieten. Hij heeft vacatures geplaatst. Het speelt in op het echte tekort aan personeel voor de bedrijven zoals Nederlandse Spoorwegen, PostNL etc.
  • Ook de vlaggenpiet ontbreekt dit jaar. Eén van de pieten geeft de buurman (een boer) de opdracht de vlag op te hangen. Dit blijkt niet de Sinterklaasvlag, maar een Nederlandse vlag die ondersteboven hangt. Dit is een verwijzing naar de boerenprotesten die betrekking hebben op de stikstofcrisis.
  • Pieten moesten in een lange rij staan voor de balie van het vliegveld. Dit verwijst naar de lange rijen passagiers die op Schiphol staan als gevolg van een tekort aan beveiligers. De directeur van het vliegveld heet Ben Schopstoel; dit is een verwijzing naar de opgestapte president-directeur van Schiphol Group, Dick Benschop.
  • Piet de Smeerpoets rickrollt de pieten in het vliegtuig als hij zegt het vliegtuig te kunnen starten. Rickrollen is een oude internetgrap uit 2007 waarbij iemand het nummer Never Gonna Give You Up van Rick Astley hoort als hij/zij een link naar iets interessants krijgt toegestuurd en hierop klikt.
  • Op het vliegveld waren de cadeautjes voor Pakjesavond kwijtgeraakt. Dit verwijst naar de bagagechaos die op Schiphol heerst.
  • Bij het Grote Pietenhuis stonden boze moeders, omdat ze niet blij waren dat er te weinig gestrooid werd. Het speelt in op de boeren die stonden te demonstreren bij het huis van Christianne van der Wal, na de bekendmaking van de nieuwe stikstof plannen.