Sinustrombose

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een sinustrombose is een blokkade van 1 of meerdere cerebrale sinussen. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn echter ook uitvalsverschijnselen en epileptische aanvallen kunnen optreden. Daarnaast gaat het vaak gepaard met een verlaagd bewustzijn. Door verhoogde intracraniële druk kan papiloedeem (een zwelling van het punt waar de grote oogzenuw de oogbol binnentreedt) worden geconstateerd.

Een sinustrombose is een uiterst zeldzame aandoening (nog geen 1 per 100.000). Door betere medische apparatuur zoals een MRV-scan (Magnetic Resonance Venography) kan de diagnose heden ten dage redelijk snel gemaakt worden. Ervaring leert echter dat door de zeldzaamheid van de aandoening er vaak in een later stadium een diagnose wordt gesteld. Bij de constatering is van belang dat men een hypoplastische sinus (onderontwikkelde sinus) uitsluit.

De oorzaken van sinustrombose zijn in het algemeen terug te voeren op vier oorzaken:

Bij directe behandeling met bloedverdunners is de prognose goed. Bij niet behandelde patiënten ligt de mortaliteit rond de 40%. Een vroege diagnose is dan ook van vitaal belang en bepaalt ook de verdere behandeling en prognose van de patiënt. Bij een vroege diagnose is de prognose van de patiënt goed. Bij verlate constatering kunnen door de verhoogde intracraniële druk tevens de kleine hersenen en de hersenstam worden aangetast. Dit kan blijvende restverschijnselen geven welke uiteenlopen van epilepsie, verlaagde dopamineproductie tot afasie.