sio (speelgoed)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
sio
Logo
Oprichting 1938
Opheffing 1982
Oorzaak einde faillissement na brand
Hoofdkantoor Amsterdam, Vroomshoop fabriek, Nijkerk distributie
Producten speelgoed
Portaal  Portaalicoon   Economie

sio (Speelgoed Industrie Overijssel) was producent van kinderspeelgoed. De merknaam wordt met kleine letters geschreven.

De fabriek sio werd in 1938 opgericht en was gevestigd in Vroomshoop. Het verkoopkantoor was gevestigd in Amsterdam, Herengracht 25. Sio was indertijd de enige Vroomshoopse industriële onderneming. Er werd houten speelgoed gemaakt waaronder speelgoedgarages, poppenhuizen, sio Mobilo en sio Montage als goedkope tegenhangers van merken als Meccano en Temsi. Sio Montage ontstond eind jaren vijftig. Het assortiment breidde binnen enkele jaren uit tot een groot aantal bouwdozen, licht- en motordozen en aanvulsets. De collectie sio Montage werd tot 1982 gemaakt.

Rokus van Blokland (1926) en zijn vrouw Corry van Blokland-Mobach (1929) ontwierpen voor sio houten speelgoed, speelgoedgarages, puzzels en allerlei montageprogramma’s. Hun ontwerpen hadden een pedagogische achtergrond ("spelen is leren") waarbij vorm en kleur van groot belang waren. Ontwerpen werden opgenomen in de vaste collectie design van het Stedelijk Museum in Amsterdam.[bron?] Het ontwerpersduo werkte van 1950 tot 1980 voor sio en bouwde in die tijd een collectie op die uniek is voor Nederland.[bron?] Hun ontwerpen waren op het gebied van houten speelgoed jarenlang toonaangevend in de jaarlijkse internationale speelgoedbeurs van Neurenberg die altijd begin februari gehouden wordt.[bron?]

Sio maakte ook kaart- en bordspellen, zoals Kom Mee Naar Buiten (gemaakt voor de jubilerende NVV), Huisje Boompje Beestje, Ganzenbord, Het Padvinderspel en Het Tom Poes Spel. Daarnaast had sio de Nederlandse licentie van Scrabble. Rokus en Corry hebben in de jaren dat ze voor sio werkten het uiterlijk van het spel vormgegeven. Ook ontwierpen ze het Jeugdscrabble.

In de jaren vijftig maakte sio houten kruidenierswinkeltjes en later stoffenwikkeltjes, compleet met ‘balen stof’. In de jaren zeventig kwamen winkeltjes (boutiques en later boetieks) voor tienerpoppen op de markt, gemaakt van bedrukt hardboard en karton. In de jaren zeventig maakte sio ook poppenhuizen, boerderijen en een serie wildwestspeelstallen.

In september 1982 brandde de fabriek in Vroomshoop af. Na de brand is op andere plaatsen nog tijdelijk de productie van een aantal artikelen voortgezet. In 1984 kwam een definitief einde aan de activiteiten onder de naam sio.