Sion (Rijswijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zie artikel Voor de abdij Sion te Diepenveen, zie Abdij Sion.
Sion
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Sion (Rijswijk)
Sion (Rijswijk)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Rijswijk Rijswijk
Coördinaten 52° 1′ NB, 4° 20′ OL
Algemeen
Oppervlakte 0,79 km²
Inwoners (2017) 1.570[1]
Detailkaart
Locatie Sion in Rijswijk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Sion is een wijk van gemeente Rijswijk op de grens met Midden-Delfland en Delft. Het gebied van 79 ha ligt in de Hoekpolder.

De wijk dankt zijn naam aan een klooster dat er de 15e en 16e eeuw stond. In de 17e en 18e eeuw was het een buitenplaats met die naam. In de 19e en 20e eeuw was Sion een tuinbouwgebied en werd gezien als de noordgrens van het Westland. In de 21e eeuw werd er een woonwijk gebouwd.

Geschiedenis van Sion[bewerken]

Archeologisch onderzoek leverden sporen van de Gantel op, een van de vloedkreken die zich die zich tot in het begin van de jaartelling uitstrekten tot Delft en Pijnacker. Tot de 12e eeuw was het gebied van het huidige Rijswijk, met uitzondering van de Romeinse tijd, nagenoeg onbewoond. Uit de Romeinse tijd zijn in Sion wel sporen van verkaveling en van een onverharde weg aangetroffen.[2] In de twaalfde eeuw ontstond vraag naar landbouwgrond en het veengebied van Rijswijk werd in fases vanuit de strandwal (Van Vredenburchweg) ontgonnen. In die tijd kan er bij de huidige Kitswoning een nederzetting hebben gelegen.[2] Rond 1335 was er op die plaats een uithof, de Nuwehove, van de abdij van Egmond.[3] Binnen het ontgonnen gebied werden sloten voor de waterhuishouding gegraven. Aanvankelijk kon het water zijn weg naar de zee op een natuurlijke manier vinden, maar door bodemdaling werd de ontwatering een probleem. In 1445 werd er daarom voor het eerst een molen gebouwd die o.a. het gebied van zuid Rijswijk moest ontwateren. In de loop van de 15e eeuw werden de polders van Rijswijk ingericht, waaronder de Hoekpolder, met ieder een eigen molen.

Het klooster Sion[bewerken]

Het klooster Sion (1565) (Kopie door W. v.d. Lely, 1768)

De naam Sion duikt in de geschiedenis voor het eerst op in 1433 toen een afsplitsing van de reguliere kanunniken van St. Hieronymusdal van Delft een klooster op het grondgebied van Rijswijk wilde oprichten. Dit klooster werd gewijd aan Maria en kreeg de naam 'Sancta Maria in Monte Sion' (Heilige Maria op de berg Sion). Het wordt ook wel Syon, Syon bij Delff of T'syon genoemd.[4] Het klooster maakte deel uit van het "Generaal Kapittel der Reguliere Kanunniken" waarvan Sion in 1462 het hoofdklooster werd. Er waren zo'n 25 kloosters bij aangesloten. Het klooster had in 1474 een molen in Rijswijk waarvoor het aan Gerard van der Burch, die in Rijswijk het windrecht bezat, jaarlijks een bedrag van 13 pond Hollands moest betalen.[5] Het klooster bestond onder meer uit een kerk, een eetzaal, een ziekenzaal en een gastenverblijf.[6] Rond 1490 werd door monniken van het klooster de Romeinse Mijlpaal van Monster gevonden, toen ze een stuk grond in het Westland cultiveerden. In 1545 werd het klooster door een geestelijke in brand gestoken, waarna het werd herbouwd.

Vier reguliere kanunniken van het kapittel van Sion (Meester van de Spes Nostra)

Het einde van het klooster kwam met de godsdienststrijd van de Tachtigjarige Oorlog. Toen Lumey in 1572 de omgeving van Delft beheerste, vluchtten de kloosterlingen naar Delft, en later naar Den Haag of Amsterdam. Toen de Spanjaarden Delft naderden, werden op bevel van de stad omliggende kloosters gesloopt, en dit lot trof ook Sion. De resten van het klooster werden in 1574 door de Spanjaarden nog als verschansing gebruikt bij de belegering van Delft, maar na de Spaanse terugtocht werden ook deze laatste resten van het klooster met de grond gelijk gemaakt. De Staten van Holland onteigenden de katholieke bezittingen. Aanvankelijk werden de landerijen van Sion verpacht, maar in 1595 en 1598 vonden verkopingen per opbod plaats, waarna de grond in particuliere handen overging.

De buitenplaats Sion[bewerken]

Vogelvluchtperspectief van de buitenplaats Sion (1725)

In 1643 kocht de arts Leonard van Hogendorp grond aan, die dat in 1646 naliet aan zijn broer Daniël van Hogendorp, dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland. Onder hem breidde het grondgebied van de hofstede aanzienlijk uit en hij liet een herenhuis bouwen op de plaats waar eens het klooster had gestaan. Dat herenhuis werd in 1660 door brand verwoest. Een van de volgende eigenaren, Gerard Putmans (1679), een bemiddeld Delfts bestuurder, maakte van Sion een buitenplaats. In 1710 verkocht zijn erfgenaam de buitenplaats aan de Rotterdamse regent Gijsbert van Hogendorp en Sion groeide verder uit tot een van de grootste en fraaiste buitenplaatsen van Rijswijk.[7] Gijsbert van Hogendorp overleed in 1750 en zijn dochter Jacoba Sara Justina erfde Sion. In haar testament liet zij Sion na aan haar neef Willem van Hogendorp, mits hij op dat moment zijn schulden aan haar en haar broer Johan François van Hogendorp zou hebben afgelost. Dat was niet het geval waardoor haar broer de buitenplaats overnam. In 1783 was Willem van Hogendorp, die fortuin maakte in Oostindïe, in staat Sion dan toch over te nemen. Hij was de vader van Dirk en Gijsbert Karel van Hogendorp. Gijsbert Karel van Hogendorp was orangist en werd bekend om zijn lidmaatschap van het Driemanschap dat de terugkeer van de Prins van Oranje voorbereidde. Dirk van Hogendorp, aanhanger van het Franse bestuur, maakte carrière in het leger van Napoleon. Toen Dirk in ballingschap ging noemde hij zijn plantage nabij Rio de Janeiro Novo Sion. Rond 1800 verkocht de familie Hogendorp de buitenplaats Sion en in een tijdsbestek van 15 jaar werd het landgoed door de nieuwe eigenaren in delen verkocht. Vanaf die tijd werd Sion een agrarisch gebied.

Van de buitenplaats zijn nog enkele elementen over: de u-vormige vijver rond de woning, een tot woning omgebouwd koetshuis, de timmermanswoning en een brug met stenen hekpalen aan de Spieringswetering.

Sion als tuinbouwgebied[bewerken]

De buitenplaats werd tussen 1800 en 1804 gesloopt, en werd als tuinbouwgebied in gebruik genomen. Vooral op het gebied van Sion en het aangrenzende 't Haantje kwam de tuinbouw in Rijswijk tot ontwikkeling. Aanvankelijk was dat teelt op de volle grond, later onder plat glas, en vanaf het begin van de 20e eeuw in kassen. Het vervoer van groentes ging tot midden zestiger jaren van de 20e eeuw over het water. Rond 1965 werd het gebied door wegenaanleg ontsloten.

Sion als woonwijk[bewerken]

Sion is een onderdeel van de nieuwe wijk Rijswijk Buiten. In deze wijk (inclusief 't Haantje) worden 4.000 woningen gebouwd. Deze woningen zullen een energieprestatiecoëfficiënt krijgen van 0,0. Dat wordt gerealiseerd doordat ieder huis voorzien wordt van onder andere een warmtepomp die warmte uit de bodem haalt, drielaags geïsoleerd glas en zonnepanelen.

Archeologie[bewerken]

Oude Ingang van het landgoed met ornamenten uit 1680 (foto 1993)

De fundering van het klooster werd in 1980 voor een deel geruimd zonder dat men in staat werd gesteld adequaat archeologisch onderzoek te doen. In 2015 werden de overgebleven resten opnieuw onderzocht. Het oostelijke uiteinde van een kapel werd teruggevonden. De kerk was 9 m breed. Aan de zuidzijde bevond zich mogelijk de sacristie, 6 m breed. Van de overige kloostergebouwen is nauwelijks iets overgebleven. Verder werden profielstenen, stukjes gebrandschilderd glas en een eenvoudige zandstenen sarcofaag gevonden. De vondst van vier menselijke skeletten toont aan dat de begraafplaats van het klooster nog aanwezig was. Van de latere buitenplaats werd een rechthoekige fundering van 28 × 15 m teruggevonden. Mogelijk is die van het herenhuis van voor de brand van 1660.

Van de buitenplaats resteren alleen nog de vijvers, enkele bruggen, een toegang en een koetshuis.

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • Volgens sommige kroniekschrijvers zou Desiderius Erasmus rond 1485 enige tijd in het klooster Sion zijn verbleven.[8] Dat is twijfelachtig. Er kan sprake zijn van een persoonsverwisseling met zijn broer, Pieter Gerard.
  • Bij de waterhuishouding van de buitenplaats werden houten buizen, uitgeholde boomstammen, gebruikt. Het is voor het eerst dat dergelijke houten buizen bij archeologisch onderzoek zijn gevonden.

Externe links[bewerken]