Sippenaeken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sippenaeken
Deelgemeente in België Vlag van België
Sippenaeken (België (hoofdbetekenis))
Sippenaeken
Situering
Gewest Vlag Waals Gewest Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Vlag Blieberg Blieberg
Fusie 1977
Coördinaten 50° 45′ NB, 5° 56′ OL
Overig
Postcode 4851
Netnummer 087
NIS-code 63088(E)
Oude NIS-code 63070
Detailkaart
Sippenaeken (Luik (provincie))
Sippenaeken
Portaal  Portaalicoon   België

Sippenaeken, in het Nederlands ook gespeld als Sippenaken, is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van Blieberg (Plombières). De deelgemeente, waartoe tevens de gehuchtjes Beusdael en Terhaegen behoren, telt circa 200 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Tot de opheffing van het hertogdom Limburg hoorde Sippenaeken tot de Limburgse hoogbank Montzen. Net als de rest van het hertogdom werd Sippenaeken bij de annexatie van de Zuidelijke Nederlanden door de Franse Republiek in 1795 opgenomen in het toen gevormde Ourthedepartement.

Sippenaeken werd in 1842 een zelfstandige gemeente, na afsplitsing van de gemeente Teuven. In 1977 werd de gemeente samengevoegd met de buurgemeenten Gemmenich, Homburg, Montzen en Moresnet tot de huidige gemeente.

Geografie[bewerken]

De deelgemeente Sippenaeken wordt begrensd door de Nederlandse grens in het noorden, de rivier de Geul in het oosten, de Banhagerbach in het zuiden en in het westen de gemeente Voeren. Het Beusdalbos ligt grotendeels binnen de deelgemeentegrenzen.

De hoogte van de dorpskern van Sippenaeken bedraagt ongeveer 155 meter.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Cultuur[bewerken]

Taal[bewerken]

Net als in de andere dorpen van de gemeente Blieberg wordt ook in Sippenaeken Platdiets, een Nederlands/Duits (Limburgs-Ripuarisch) grensdialect gesproken dat de overgang vormt tussen het Limburgs en het Ripuarisch, waarbij het in Sippenaeken vooral Limburgse kenmerken heeft. Hierdoor en door de ligging in het taalgrensgebied van zowel het Nederlands, het Duits als het Frans hadden de inwoners in het verleden moeite zich tot sprekers van een van de drie standaardtalen te verklaren. Dit blijkt uit de tienjaarlijkse talentellingen in België: in 1846 gaf 49% aan Nederlands te spreken, 38% Duits en 13% Frans. In 1910 was dit veranderd in 61,9% Duits, 21,2% Frans en 16,9% Nederlands. In 1930 werd 45% Frans, 36% Duits en 19% Nederlands geteld. In 1947 tot slot zei 82% Frans, 15% Nederlands en 3% Duits te spreken. De uitkomsten werden grotendeels bepaald door voorkeur, willekeur en de gebeurtenissen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Van verschillende taalgroepen was geen sprake, iedereen sprak het plaatselijke, Limburgse dialect. Desondanks kwam de gemeente op basis van de talentellingen aan Franse kant van de taalgrens terecht.

Hoewel onder de jongere Belgische bevolking het Frans steeds meer gesproken wordt, spreken de meeste autochtone Sippenaekers het plat uit de grensstreek, dat veel overeenkomst heeft met het Epense dialect.[bron?]

Sociale structuur[bewerken]

Door immigratie uit Nederland sinds de jaren negentig bestaat inmiddels een groot deel van de bevolking uit mensen met de Nederlandse nationaliteit. Beide horecabedrijven in het dorp hebben een Nederlandse eigenaar. De meeste Nederlanders nemen actief deel aan het ondanks het kleine inwonersaantal zeer bloeiende verenigingsleven, met een kerkkoor, een schutterij en een fanfare met koninklijk predicaat. Door de stijging van de grondprijzen boven het gemiddelde Belgische niveau en de vrijgave van veel landbouwgronden als bouwgrond zal het aandeel Nederlanders vermoedelijk verder toenemen.

Door het jaar heen worden een aantal dorpsfeesten gevierd. Zo is er in het eerste weekeinde van augustus het Koningsschieten, tijdens welke schietwedstrijd de nieuwe schutterskoning wordt gekroond. In het laatste weekeinde van augustus vindt de jaarlijkse kermis plaats.

In 1990 werd in Sippenaeken een deel van de Nederlandse speelfilm Kracht van regisseur en scenarioschrijfster Frouke Fokkema opgenomen, waarin ook de plaatselijke fanfare een rol kreeg toebedeeld.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Blieberg, Homburg, Aubel, Hagelstein