Steeneppe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sison amomum)
Steeneppe
Steeneppe
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Apiales
Familie:Apiaceae (Schermbloemenfamilie)
Geslacht:Sison
Soort
Sison amomum
(L.) (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Steeneppe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Steeneppe (Sison amomum) is een tweejarige plant, die behoort tot de schermbloemenfamilie (Apiaceae). De plant heeft bij wrijven een onaangename geur. De soort komt voor in Zuid- en West-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië en is inheems in Vlaanderen. Het aantal chromosomen is 2n = 14.[1]

De plant wordt 25-50 cm hoog en vormt een lange penwortel. De fijn vertakte stengel is fijn gegroefd. De basale bladeren zijn oneven geveerd met 5-9 ovaal-langwerpige, gelobde en getande blaadjes. De bovenste bladeren hebben lijnvormige blaadjes.

Steeneppe bloeit vanaf juli tot in september met witte bloemen. De bloeiwijze is een scherm met 3-6 ongelijke stralen. Het omwindsel bestaat uit 1-3 lijnvormige blaadjes en het omwindseltje uit 1-5 zeer kleine blaadjes. De omgekeerd eironde kroonblaadjes zijn gespleten en hebben een gebogen top.

De kale, eivormige, geribde, 1,5-3 mm grote vrucht is een tweedelige splitvrucht met samengedrukte zijkanten. Alle ribben hebben dezelfde vorm.

Steeneppe komt voor op vochtige, neutrale, voedselrijke en vaak stikstofrijke, grond in bermen, grasland en waterkanten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sison amomum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Sison amomum.