Naar inhoud springen

Six Flags

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Six Flags
Logo
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Economie
Originele Six Flags trein.

Six Flags is de op een na grootste pretparkgroep in de Verenigde Staten. Het bezit in totaal rond de 40 themaparken. Alle parken liggen in de Verenigde Staten, met uitzondering van één park in Mexico en één in Canada. Het bedrijf is genoemd naar de zes vlaggen die in de thuisstaat Texas hebben gewapperd: de vlag van Spanje, de vlag van Frankrijk, de vlag van Mexico, de Lone Star Flag, de vlag van de Verenigde Staten en de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Het eerste park was Six Flags Over Texas.

In 1999 sloot het park een overeenkomst voor het gebruik van de WB Looney Tunes. Hiermee wilde de groep net zoals Disney de kleinsten aanspreken zodat ze hun favoriete figuurtje kunnen ontmoeten. Ook de superhelden zoals Batman en Superman kregen attracties die naar hen genoemd werden.

Op 13 juni 2009 vroeg het bedrijf surseance van betaling. Volgens het bedrijf kon het niet aan de verwachte uitbetaling van 300 miljoen dollar aan de aandeelhouders in augustus voldoen. Het bedrijf hoopte op een doorstart. De attractieparken van Six Flags bleven gewoon geopend.

Achtbanen[bewerken | brontekst bewerken]

Het park richt zich vooral op adolescenten en biedt dan ook een gevarieerd aantal achtbanen aan. Wanneer een baan succesvol bleek, werd deze meestal in meerdere parken gebouwd. Zo kan het park kosten besparen, omdat het niet voor elk park verschillende attracties hoeft te laten ontwerpen.

Omdat Six Flags jaar na jaar verlies blijft maken werden de laatste jaren een groot deel van hun parken verkocht, ook beginnen ze zich meer en meer op families te richten. Zo hopen ze meer bezoekers te kunnen trekken.

Six Flags in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Six Flags European Division voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van 1998 tot 2004 bezat Six Flags de Walibi Group en de twee Warner Brothers-parken (zijnde het huidige Movie Park Germany en Parque Warner Madrid) in Europa. Twee Walibi-parken werden omgetoverd tot Six Flags parken, Walibi Waver en Walibi Flevo, de andere parken bleven Walibi parken. Wel waren er plannen voor een Six Flags France, dat had moeten komen waar nu het Walygator Parc ligt (vroeger Walibi Lorraine). De omschakeling van Walibi naar Six Flags was echter niet succesvol te noemen, zeker in België bleef Walibi een sterker merk dan Six Flags. In Nederland kon het park niet genoeg bezoekers trekken om de massainvestering terug te verdienen, hoewel de bezoekersaantallen van beide parken er toch enorm op vooruit gingen. De reden voor het uitblijven van het succes had vooral te maken met het feit dat Six Flags dezelfde strategie als in de Verenigde Staten toepaste, waar in Europa pretparken meer door families bezocht worden en meer belang hechten aan thematisering dan bij Six Flags-parken gebruikelijk is.

" Alle parken van de voormalige Walibi groep, inclusief het Warner Brothers-park in Duitsland, zijn in het midden van 2004 verkocht aan de Europese investeringsmaatschappij Palamon. De parken met de Six Flags-naam werden hernoemd en kregen een Walibi-naam ervoor terug. Het Spaanse Warner Brothers-park werd aan een andere partij verkocht.

Six Flags in Noord-Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

Six Flags is de tweede grootste groep van themaparken in de Verenigde Staten en heeft tal van grote parken:

Nieuwe parken[bewerken | brontekst bewerken]

Juni 2018 kocht Six Flags nog eens twee pretparken en drie waterparken over van Premier Parks LLC-groep.[1]

  • Darien Lake
  • Frontier City
  • Wet n’ Wild Splashtown
  • Wet n’ Wild Phoenix
  • White Water Bay

Gesloten pretparken van Six Flags in Amerika[bewerken | brontekst bewerken]

Canada[bewerken | brontekst bewerken]

De Six Flags groep exploiteert één pretpark in Canada:

Mexico[bewerken | brontekst bewerken]

De Six Flags groep exploiteert één pretpark in Mexico:

Records[bewerken | brontekst bewerken]

Six Flags heeft jarenlang met Cedar Point gestreden voor het park met de meeste achtbanen. Dit leidde tot grootse ontwikkelingen in de achtbaanindustrie. Six Flags bezit nog altijd de hoogste achtbaan ter wereld, Kingda Ka, in Six Flags Great Adventure. En ook het record van meeste achtbanen in 1 pretpark, in Six Flags Magic Mountain.

Incidenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van pretparkongelukken in Six Flagsparken voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]