Six Sigma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het veelgebruikte six sigma symbool

Six sigma (zes sigma in het Nederlands) is een managementstrategie die oorspronkelijk door Motorola in 1986 in de VS ontwikkeld is.[1][2] Het wordt in vele sectoren van het bedrijfsleven toegepast. Six sigma poogt de kwaliteit en resultaten van processen te verbeteren en zoveel mogelijk variantie in de processen te reduceren.[3]. De term six sigma slaat op de statistische standaarddeviatie (= sigma) in een normaalverdeling, waarbij het streven bestaat om de gewenste kwaliteit van producten binnen de grenzen van 2x3 keer de standaarddeviatie te krijgen. Bijna alle resultaten in een normaal verdeeld proces vallen binnen de grenzen van 3 x de standaarddeviatie onder en 3 x boven het gemiddelde. Als die grenzen binnen de norm vallen zijn er slechts 3,4 fouten op een miljoen producten of uitvoeringen van dienstverlening. Veelal wordt dat bereikt door bijvoorbeeld oorzaken van defecten of fouten te ontdekken en te verwijderen. Maar six sigma wordt vooral ook toegepast voor het reduceren van andere vormen van verspilling of voor het verhogen van de opbrengst of het optimaliseren van gebruikte middelen, zoals door het vaststellen van de beste machine-instellingen of het optimale gebruik van bijvoorbeeld kunstmest in de landbouw voor de groei van gewassen.

Six sigma bestaat uit een verzameling statistische methoden die los kunnen worden toegepast, maar meestal worden aangevuld met kwaliteitsmethoden zoals lean-methoden, TPS of andere methoden. Projecten worden vooral uitgevoerd door specialisten binnen de organisatie ("Black Belts", "Green Belts", etc.) die expert in deze methoden zijn.[3] Vanuit de Angelsaksische cultuur zijn doelen vooral financieel georiënteerd met mogelijk betere producten, diensten e.d. als resultaat. Vanuit Rijnlandse en Japanse cultuurinvloeden worden (geïnspireerd op de principes van de Amerikaan Deming) veelal niet-financiële doelen nagestreefd (betere producten, tevreden klanten en medewerkers, lagere milieubelasting, enz.) en is de financiële verbetering die daaruit voortkomt een resultaat. Elk six sigma-project binnen een organisatie volgt een vooraf gedefinieerde volgorde van stappen en heeft kwantificeerbare doelstellingen die nagenoeg altijd resulteren in kostenverlaging en/of winstverbetering.[3]

Vraagteken Er wordt getwijfeld aan de feitelijke juistheid van het volgende gedeelte
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie, en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: onbegrijpelijke tekst over korte en lange termijn die ook nog voorbij gaat aan het standpunt van critici

De term "six sigma" vindt zijn oorsprong in de terminologie zoals die gebruikt wordt in de productie-industrie, specifiek termen die geassocieerd zijn met statistische modellen of productieprocessen. Sigma staat voor de standaardafwijking. Op korte termijn verwacht men dat zes keer de standaardafwijking binnen de specificatie ligt. Op langere termijn verwacht men een verschuiving van maximaal anderhalf maal sigma. Dit komt bij een normale verdeling overeen met een waarschijnlijkheid van 0,9999966. Een zessigmaproces is dan een proces waarbij verwacht wordt dat 99,99966% van de producten foutloos is (3,4 fouten per miljoen). Motorola stelde het doel op "six sigma" voor alle productieprocessen, en dit werd de bijnaam voor alle bedrijfskundige en technische activiteiten om dit doel te bereiken.

Noten[bewerken]

  1. The Inventors of Six Sigma Gearchiveerd op november 6, 2005. Geraadpleegd op January 29, 2006.
  2. Tennant, Geoff, SIX SIGMA: SPC and TQM in Manufacturing and Services, Gower Publishing, Ltd., 2001, p. 6. ISBN 0566083744.
  3. a b c Antony, Jiju, Pros and cons of Six Sigma: an academic perspective Gearchiveerd op juli 23, 2008. Geraadpleegd op August 5, 2010.