Sjaak Hartog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjaak Hartog
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Film

Sjaak Hartog (Hilversum) is een Nederlandse acteur en theatermaker.

Levensloop[bewerken]

Voordat hij in 1999 afstudeerde aan de Arnhemse Toneelschool, begon hij al met stemmenwerk voor diverse tekenfilms, zoals de Transilvaanse Enge Dierenwinkel, Ratjetoe en de bioscoopfilms Rugrats the Movie, Rugrats in Paris, Rugrats Go Wild en Jimmy Neutron Boy Genius. Daarna bleef hij voor de televisiereeks van Jimmy Neutron de rol van Luuk Neutron inspreken.

In 2000 bereikte Hartog de finale van het cabaretfestival Cameretten met het soloprogramma Alleen, waarmee hij samen met de andere finalisten in 2001 langs verschillende theaters toerde.

Verder speelde Hartog in verschillende ad-hocproducties, zoals: Mannen, Meccano, Mijnen en Metropolis (in de regie van Mechtild Prins), De Sneeuwkoningin (in de regie van Flora Verbrugge) en Vreemde Vogels, een openluchtvoorstelling voor de Efteling.

In 2007 vormde hij samen met Olaf van der Hee het duo De Dansdokters op theaterfestival de Parade in de eerste Dansdokter-Discoshow. Ook in 2008 en in 2009 speelden de Dansdokters op de Parade. In 2010, tijdens de 20e verjaardag van de Parade (ooit begonnen als the Boulevard of Broken Dreams) maakten de Dansdokters de "Dansdokter Discoshow in Drie Dee". Het 'Drie Dee' element werkte als knipoog naar bijna elke film die sinds 2009 in 3D wordt gedraaid. Dit vertaalde zich naar een scène waarbij het publiek met de Dansdokters door het filmdoek een film binnenstapt. In de zomer van 2011 maakte Hartog en van der Hee twee producties voor de kinderparade. "Alle 5 Goed!" en "De Ontvoering naar Paracetamolië" i.s.m. programmamaker Anja Kriek (bekend van de Hondenshow, Sprookjes van de zee en Madame Baba - vpro kindertelevisie). In laatstgenoemde productie ontvoert aartsvijand Dokter Pil madame Baba naar Paracetamolië waarop de Dansdokters de achtervolging inzetten. In 2012 kregen Hartog en van der Hee de regie op zich voor de 3e editie van het Kinderparadegala.

Sjaak is als schrijver en poppenspeler ook verbonden aan het Meemaaktheater van Jannos Groffen. In 2011 kwam het Meemaaktheater uit met de voorstelling "Donder de Draak" die in december 2012 in de Rotterdamse Schouwburg speelde.

Voor de 3e editie van het Rotterdamse festival Singeldingen maakte Hartog de openingsvoorstelling "Hoe Koning Winter de Lente opsloot.." en het project "de Verhalentuin" i.s.m. de spelers van 'het nieuwe werk' te Rotterdam. Op later edities gaf hij workshops en performances met het Meemaaktheater en De Dansdokters.

Verder is Hartog als maker en speler verbonden aan het Middeleeuws theatergezelschap Galgenaas en stichting Worstenbrood te Breda. Sinds 2007 verzorgt hij met collega acteurs de invulling van het festival Duik in het Duister tijdens de Open Monumentendag.

Voor film en televisie heeft Hartog verschillende gastrollen vertolkt voor o.a. Moeder ik wil bij de revue, Het Huis Anubis en Van Speijk. Ook heeft hij gespeeld in de korte film 'Motor' van Simone Benett. Zijn debuut op het witte doek was met 'Nova Zembla'.