Sjabloon:In het nieuws - Sport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


De sjabloonbeschrijving hieronder wordt niet afgebeeld wanneer het sjabloon wordt geplaatst.

Gelieve maximaal 5 artikels op dit sjabloon te laten staan en de oudere naar Portaal:In het nieuws/Sport te verplaatsen. Let er ook op dat het boxje met nieuws op het Portaal:Sport niet te lang wordt.

Jeffrey Herlings.jpg
  • 16 septemberAtletiek – Bij de Décastar meeting in het Franse Talence verbetert Kévin Mayer het wereldrecord op de tienkamp van de Amerikaan Ashton Eaton van 9.045 punten met 81 punten en komt uit op een nieuw recordaantal van 9.126 punten. De Fransman is hiermee de eerste atleet die de grens van 9.100 punten overschrijdt en de derde tienkamper die ooit de barrière van 9.000 punten passeerde. Mayer neemt hiermee revanche voor het echec op de EK in Berlijn, toen hij driemaal foutsprong en al zijn kansen op een titel en een record in rook zag opgaan.
  • 16 septemberMotorcross – In Assen zorgt Jeffrey Herlings voor een historisch unicum: als eerste Nederlander wordt hij wereldkampioen in de koningsklasse van de motorcross: de MXGP-klasse. Voor de start in Assen is hij met een voorsprong van 95 punten op zijn naaste concurrent, regerend wereldkampioen Tony Cairoli, reeds vrijwel zeker van de overwinning; in de eerste manche hoeft hij slechts zestiende te worden om zich de titel toe te eindigen. Hij wint die manche echter. Tony Cairoli eindigt in het kampioenschap ditmaal als tweede. Het is de vierde wereldtitel in totaal voor de Brabantse crosser, die eerder driemaal wereldkampioen werd in de MX2-klasse.
  • 16 septemberAtletiekSifan Hassan loopt voor het eerst sinds jaren in Kopenhagen weer eens een halve marathon en doet dat door in de Deense hoofdstad die afstand te winnen in 1:05.15, wat niet alleen een ruime verbetering is van het Nederlandse, maar ook van het Europese record van Lornah Kiplagat van 1:06.25 uit 2007. Het is dit jaar al het tweede Europese record van de Nederlandse. Eerder dit jaar vestigde Hassan al een Europees record op de 5000 m. Op de wereldranglijst aller tijden heeft zij zich hiermee op de halve marathon op de achtste plaats genesteld.
  • 16 septemberAtletiek – Voor de zevende achtereenvolgende maal in vijftien jaar tijd wordt op de marathon van Berlijn het wereldrecord verbeterd. Was het in 2003 de Keniaan Paul Tergat, die toen met zijn eindtijd van 2:04.55 als eerste de grens van 2 uur en vijf minuten doorbrak, vijftien jaar later maakt zijn landgenoot Eliud Kipchoge, na vijf eerdere verbeteringen, er 2:01.39 van, een aanscherping van het record uit 2014 van Dennis Kimetto van 2:02.57 met meer dan een minuut! Het lijkt een kwestie van tijd, voordat de grens van twee uur wordt doorbroken.
  • 13 septemberWielrennen – In Aguascalientes, Mexico, verbetert Vittoria Bussi het werelduurrecord. De Italiaanse komt in een uur tot een afstand van 48,007 km. Hiermee verbetert zij het sinds 2016 op naam van de Amerikaanse Evelyn Stevens staande record van 47,980 km met 27 meter. Tevens is zij de eerste wielrenster die de barrière van 48 kilometer doorbreekt.