Sjabloon:Ws-school
Welkom op Wikipedia! Helaas is er vandalisme gepleegd vanuit deze onderwijsinstelling; een overzicht is hieronder vermeld. Bij verdere vandalistische bewerkingen wordt de mogelijkheid Wikipedia via de internetaansluiting van deze onderwijsinstelling te bewerken voor een bepaalde tijdsduur ontnomen. Deze blokkades zullen bij doorgaand vandalisme een oplopende duur hebben. De instelling kan ook namens Wikipedia ingelicht worden over het misbruik vanaf de internetaansluiting(en). Leerlingen, docenten en medewerkers die constructief willen meewerken aan de encyclopedie kunnen zich individueel inschrijven. Oefenen met Wikipedia kan ook, daarvoor is de zandbak. Meer informatie staat op Welkom voor nieuwkomers en Wikipedia voor scholieren. Informatie voor schoolverantwoordelijken staat op Informatie voor beheerders van publieke computers.
Standaardbrief in geval van vandalisme
Geachte heer, mevrouw, Deze e-mail ontvangt u in verband met vandalisme op Wikipedia (https://nl.wikipedia.org) gepleegd vanaf het IP-adres (het unieke kenteken op internet) van uw school. Wikipedia is, zoals u vermoedelijk bekend is, een encyclopedie op het internet. Bezoekers kunnen hierop niet alleen artikelen raadplegen, maar ook wijzigingen in artikelen aanbrengen en nieuwe artikelen aanmaken. Ik heb als vrijwilliger van de internetencyclopedie Wikipedia geconstateerd dat in de afgelopen tijd herhaald vandalisme is gepleegd op Wikipedia vanaf een IP-adres dat aan uw school toebehoort. Dit vandalisme is inmiddels teruggedraaid, maar de frequentie en/of de aard van het vandalisme heeft ons doen besluiten om uw school meerdere malen te blokkeren. Dit betekent dat ook goedwillende leerlingen en medewerkers niet meer kunnen bewerken op Wikipedia (het raadplegen van Wikipedia en het printen van artikelen blijft wel mogelijk). De lengte van de blokkades vindt u in het dossier van het IP-adres van uw school. Het dossier van het IP-adres van uw school staat op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Sjabloon:Ws-school>. Ik merk dat er veel vandalisme op Wikipedia van middelbare scholen afkomstig is. Wellicht kunt u hier in de ICT-lessen of mentorlessen aandacht aan besteden; ervaring leert dat het vandalisme dan vaak daalt. Meer informatie voor scholieren is te vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikipedia_voor_scholieren>. Met diverse scholen hebben wij afspraken gemaakt over deze blokkades. Er zijn scholen die ervoor kiezen om de IP-adressen onbeperkt te laten blokkeren en er zijn andere scholen die met een aantal vrijwilligers van Nederlandstalige Wikipedia concrete afspraken hebben gemaakt om misbruikers actief op te sporen. Indien u ervoor kiest om dit te doen, komt hiervan een melding te staan op de overlegpagina van het IP-adres van uw school. Een voorbeeld hiervan kunt u vinden op <https://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg_gebruiker:212.78.202.80/29>. Mocht u nog vragen hebben, dan verneem ik dat graag van u. Hopende op een spoedige reactie, Met vriendelijke groet, medewerker Wikipedia |
Alleen als het zeker is dat het IP-adres waarmee vandalisme gepleegd is van een school afkomstig is kan dit sjabloon gebruikt worden. De whoisinformatie is een middel om uit te zoeken waarvan het IP-adres afkomstig is, eventueel kan vervolgens m.b.v. Google uitgezocht worden in welke plaats de school gevestigd is.
Als het niet zeker is dat het vandalisme van een school komt dient gewoon het sjabloon {{waarschuwing}} of {{ws}} gebruikt te worden.
Gebruik
{{ws-school}}
Optioneel kan op de puntjes de naam en plaats van de school meegegeven worden:
{{ws-school|...}}
Eventueel kan er ook de school-IP-range met bijbehorende rangeblokcode opgegeven worden op de tweede puntjes (bv. 127.0.0.1/28):
{{ws-school|...|...}}
of zonder de naam en plaats van de school maar met rangeblokcode:
{{ws-school||...}}
- Zie voor hulp ook: rangeblokhelp
Zie ook
- {{ws-organisatie}}
- {{ws-hogeschool}}