Sjef Hutschemakers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sjef Hutschemakers
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Joseph Johannes Hubertus Hutschemakers
Geboren 22 mei 1931
Overleden 4 mei 2017
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder en etser
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1964 - 2017
Stijl(en) Expressionisme
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Joseph Johannes Hubertus (Sjef) Hutschemakers (Banholt, 22 mei 1931Sint Geertruid, 4 mei 2017) was een Nederlands kunstschilder, etser en glazenier.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hutschemakers groeide op als derde in een boerengezin van acht kinderen, waar de kinderen van jongs af aan meehielpen. Hij besloot geen landbouwer te worden maar kunstenaar. Na de middelbare school ging hij naar de Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Hij volgde zijn opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en kreeg tekenlessen van Jaap Min. In 1963 vestigde hij zich in Amsterdam. Later keerde hij terug naar Limburg en woonde in Eijsden, vanaf 1974 in Sint Geertruid.

Werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Hutschemakers begon te werken met olieverf. Hij ontwikkelde zijn eigen expressionistische stijl. Hij kreeg opdrachten om schilderingen te maken voor kerken in Limburg. Een van zijn bekendste werken is de kruisweg in de Sint-Gerlachuskerk in Banholt. Ook maakte hij jaarlijks ontwerpen voor de carnavalsoptochten in Banholt. In 1993 ontving hij de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. In 2006 maakte hij zes glas-in-loodramen voor de kerk van Oirsbeek.

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Hutschemakers overleed in mei 2017 op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats.[1] Op het moment van zijn dood liep er een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Franz Pfanner Huis in Arcen.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]