Sjoerd Schwibettus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geplaatst:
02-08-2022
Genomineerd: hoort dit thuis in de encyclopedie?   Past dit onderwerp in Wikipedia?

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat het onderwerp van dit artikel niet past in deze encyclopedie, en stelt daarom voor het artikel te laten verwijderen.

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Mogelijk is het onderwerp wel relevant maar blijkt dit onvoldoende uit de inhoud van het artikel, bijvoorbeeld door een gebrek aan referenties naar gezaghebbende bronnen. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is, Relevantie en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Keulen-diploma-prijs-77.jpg

Sjoerd Schwibettus (8-2-1952-heden)is een mimeacteur, theatermaker, danser, beeldend kunstenaar en schrijver.

Na zijn studies aan de Universiteit voor Neerandistiek, Theaterschool-mime opleiding en moderne dans opleiding studeerde hij verder in USA bij Thomas Leabhart, Martha Graham. Hij studeerde ook bij de Comobrothers voor partner acrobatiek voor 5 jaar lang.

In 1977 won hij de 2e prijs bij Internationale Choreographishe Wettbewerb Koln met zijn mimografie 'Topje van de Ijsberg'. Hij was mede oprichter van mimetheater Termiek en hij richtte samen met Gail Dockery Het Veem Theater Amsterdam op in 1981.

Stichting Bewegingssstudio werd door hen opgericht in 1979 en was de eerste mime - dans studio De Korte Prins in Amsterdam waar naast vaklessen ook studio voorstellingen werden gegeven en geprogrammeerd.

Het Veem Theater 'Buitengemeen'

In 1998 richtte hij de Interfaculteit op met de Arnhemse Hogeschool voor de Kunsten - ArtEZ. De eerste pilot voor kunsteducatieve samenwerking met alle kunstdisciplines samen werd hem verleend door het Ministerie van cultuur, welzijn en onderwijs. De pilot heette Zintuig en stond voor samenwerking in kunstteams tussen hogescholen kunsten en v.o. onderwijs in heel Nederland.

Amsterdam heeft er een nieuw theaterpodium bij!

In 2005 richtte hij samen met Anoushka Wielink de performancegroep Walking Faces op, een paar jaar later ontstond de upgradersopleiding Mime Oost, waar naast mime-fullness en vaklessen mime ook performances en beeldende installaties worden gemaakt. Publicaties 'Geleende Lichamen', ISBN 978-90-822015-0-5 en 'Makers Bewogen' ISBN 978-90-822015-1-2.

Referenties: overzicht producties: https://theaterencyclopedie.nl/wiki/Sjoerd_Schwibettus

Achtergrond Zintuig project: Vera Asselbergs 'Samenwerking als vliegwiel?' ISNI 0000 0003 9334 8649

verslag van het zintuig-project van de gezamenlijke lerarenopleidingen van de Hogeschool voor de kunsten Arnhem en het Olympus College te Arnhem

Non-Fictie Nederlands, 32 pagina's, Platform Kunsteducatie Voortgezet Onderwijs, Nijmegen, 1998

Tsjip/Letteren. Jaargang 7 · dbnl en Tsjip/Letteren. Jaargang 8 · dbnl

https://mimeoost.walkingfaces.nl

https://www.dsp-groep.nl/boek-herinneringen-van-ex-veemers/

https://www.veem.nl/nl