Sjoerd van Keulen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sjoerd van Keulen (Schiedam, 22 november 1946) was van 2002 tot 2009 bestuursvoorzitter van SNS Reaal. Hij werd opgevolgd door Ronald Latenstein van Voorst.

In januari 2008 werd Sjoerd van Keulen, bestuursvoorzitter van SNS Reaal, uitgeroepen tot Topman van het Jaar 2007.[1] De verkiezing is een gecombineerde vak- en publieksprijs van de lezers van het internetmagazine Managersonline.nl, het tijdschrift Fem Business en de leden van Managers Netwerk Nederland (MNN). Na een voordrachtsronde stelde een jury, samengesteld door Fem Business, de top vijf van finalisten op waaruit Van Keulen werd gekozen.

In mei 2009 waarschuwde Sjoerd van Keulen dat binnen de financiële sector het terugdringen van risico's niet te ver moest gaan.[2]. Hij zei op een seminar van het Holland Financial Centre dat als banken te veel worden beperkt in hun bewegingsvrijheid, klanten daarvan uiteindelijk de dupe worden. Hij was bang dat er niet genoeg prikkels zijn voor de accountmanager, waardoor deze individualistisch gaat handelen en geen enkel risico meer zal nemen met een moeizame kredietverstrekking aan bedrijven tot gevolg.

Van Keulen kwam in februari 2013 negatief in de publiciteit als verantwoordelijke voor de neergang van SNS Reaal die toen genationaliseerd werd. Hij trad daarop in diezelfde maand terug als voorzitter van het Holland Financial Centre, als lid van de raad van commissarissen van APG en Mediq, als 'boegbeeld' van het 'Topteam Hoofdkantoren' van het Topsectorenbeleid en als vicevoorzitter van het 'regieorgaan internationale acquisitie & vestigingsklimaat'.

Voor hij bij SNS aantrad was Van Keulen bestuurder bij de Fortis Groep en bij MeesPierson. Hij heeft verder diverse managementfuncties bekleed bij Pierson, Heldring Pierson, MeesPierson en Fortis.

Van Keulen is alumnus van de Universiteit van Amsterdam (politicologie). Hij is getrouwd en heeft een pleegdochter.

Jeugd[bewerken]

Van Keulen was in 1969 betrokken was bij de Maagdenhuisbezetting en hij zong in in de jaren zestig in rhythm-and-blues/beatgroep The Free[3][4].

Bronnen[bewerken]