Skagen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Zie voor het Vlaamse theatergezelschap uit Antwerpen het artikel SKaGeN.
Skagen
Plaats in Denemarken Vlag van Denemarken
Wapen van Skagen
Skagen
Skagen
Situering
Regio Noord-Jutland
Gemeente Frederikshavn
Coördinaten 57° 43′ NB, 10° 35′ OL
Algemeen
Inwoners (2006) 9388
Foto's
Skagen van boven
Skagen van boven
Portaal  Portaalicoon   Denemarken

Skagen is de noordelijkste plaats van Denemarken en ligt aan de noordoostkust van Jutland. De plaats telt 9388 inwoners (2006). In 2007 werd de gemeente Skagen opgenomen in gemeente Frederikshavn. De voormalige gemeente Skagen had op 1 januari 2000 12.691 inwoners en was 143 km2 groot.

Geschiedenis[bewerken]

Skagen was oorspronkelijk een dorp aan het Skagerrak, maar toen het steeds verder verlaten dorp vanaf het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw weer groeide, is gekozen voor bebouwing enkele kilometers naar het oosten, aan het Kattegat. Zowel het huidige Skagen als het oude (Højen) zijn, net als de rest van de omgeving, zeer populair bij toeristen. Een hoogtepunt is de viering van de midzomernachtavond (Sankt Hans Aften) op het strand.

Landschap[bewerken]

Het woeste landschap rond Skagen is sterk gevormd door forse zandstormen in de achttiende en negentiende eeuw. Om de wandelende duinen en de verwoestijning van het landschap tegen te gaan zijn in de negentiende en twintigste eeuw op grote schaal grassen, struiken en naaldbomen aangeplant. Twee belangrijke wandelende duinen bestaan nog, waaronder de tot beschermd natuurgebied verklaarde Råbjerg mile, die jaarlijks 15 meter naar het noordoosten oprukt en daarmee een bedreiging vormt voor bebouwing en wegen in het gebied. In 1775 werd besloten de telkens opnieuw door zand bedekte parochiekerk ten zuiden van Skagen af te breken, en de toren aan Råbjerg milen prijs te geven (Den tilsandede kirke).

Ten noorden van Skagen komen de Noordzee (Skagerrak) en het Kattegat samen bij de landpunt Grenen, onder spectaculair opeenbotsen van golven. Vlakbij Grenen staat de vuurtoren van Skagen, De Grå Fyr (grijze vuurtoren), die de op één na hoogste vuurtoren van Denemarken is. Aan de overzijde van het Kattegat staat op het eiland Vinga de Vuurtoren van Vinga.

Kunstschilders[bewerken]

Het bijzondere licht en pittoreske landschap rond Skagen trok eind de negentiende eeuw een groep kunstenaars aan, onder wie kunstschilders (Skagenschilders) als Karl Madsen, Laurits Tuxen, Viggo Johansen en de echtparen Marie en Peder Severin Krøyer en Anna en Michael Ancher. Ook schrijvers als Georg Brandes, Holger Drachmann en Henrik Pontoppidan behoorden tot de groep. Werk van deze kunstenaars is te bewonderen in het Skagens Museum, het vroegere huis en atelier van het echtpaar Ancher.

Zie ook[bewerken]

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]