Skaten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Skeeleren)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Skate

Skaten of skeeleren is een activiteit of sport waarbij men zich op inline-skates voortbeweegt. De sport is voortgekomen uit het rolschaatsen,[1] maar tegenwoordig wordt het meer gezien als een variant van het schaatsen op ijs, omdat vooral inline-skaten bekend is.

Geschiedenis[bewerken]

Skates anno 1910
Demonstratie in 1926 van 'rolschaatsen'

Reeds rond 1700 werd door een onbekende Nederlander de skeeler bedacht om in de zomer te kunnen schaatsen. Dit was niet meer dan een schaats waarvan de ijzers waren vervangen door een frame met houten cilinders, waarop gereden kon worden. In 1760 kwam Joseph Merlin op een feest met een eigen creatie van schoenen met ijzeren wielen. Zijn beoogde spectaculaire entree kreeg hij wel, maar de schoenen werden snel weer vergeten. Pas in 1818 werden voor het eerst inlineskates gebruikt, en wel bij een balletuitvoering in Berlijn, om de illusie te wekken dat de ballerina's over ijs gleden. Een jaar later werd het eerste patent voor een rolschaats met 2 of 4 wielen in lijn aangevraagd door een zekere Petibledin. Enkele jaren later, in 1824, werden inlineskates met vijf wielen gepatenteerd.[2]

Door de jaren heen werden de inlineskates verbeterd, met als hoogtepunt de toepassing van het lager in 1884. In de jaren 60 en 70 werden de kunststofwielen toegepast, waarmee vooral het comfort wordt verhoogd.

Pas in 1979 ontstond de huidige skate, uitgevonden door twee broers (Scott en Brennan Olson). Zij bouwden een oude rolschaats om tot een ijshockeyschaats op 4 wielen, om zo in de zomer te kunnen trainen voor het ijshockey. Op hetzelfde moment ontwikkelde de firma Zandstra haar skates met 5 wielen en bedacht daarvoor de naam "skeelers" om deze inliners te onderscheiden van "skates".

Anno 2007 worden er bijna geen vijfwielers meer gemaakt. Wedstrijdrijders bleken sneller te zijn op vier wielen, mits die wielen dan wel veel groter zijn: een diameter van 100 tot 110 mm in een lang frame. Vier grote wielen worden nu ook steeds vaker door toertocht-skaters gekozen omdat ze comfortabeler rijden: een hobbeltje, takje of steentje van enkele millimeters geeft veel weerstand op kleine wielen en veel minder op de grotere.

Ondanks dat de vijfwielers uit de mode raken, zullen de woorden "skeelers" en "skeeleren" waarschijnlijk niet in vergetelheid raken; een skate met een lang frame zal, ongeacht hoeveel wieltjes erin zitten, een skeeler worden genoemd.

Materiaal[bewerken]

Skeelerframe

Frames[bewerken]

Het frame verbindt de wielen met de schoen. Frames zijn er in verschillende lengtes. Skates hebben korte frames; het asje van de achterste wieltjes zit onder de hak van de schoen. Skeelers hebben langere frames waarbij het achterste asje een paar centimeter achter de hak zit. Tot enkele jaren terug waren die lange frames uitsluitend mogelijk met vijf wielen. Sindsdien zijn er steeds grotere wielen in omloop, zodat nu alle races worden gereden op lange frames met 4 wielen of soms zelfs met 3 wielen, voor voornamelijk de jeugd. Een frame kan gemaakt zijn uit kunststof, maar de betere frames worden gefreesd uit aluminiumlegeringen of gevormd uit kunststoffen versterkt met carbonvezel. Belangrijk voor een frame zijn stijfheid, gewicht en eventueel stroomlijn. Een goedkoper frame hoeft niet per definitie slecht te zijn.

Wielen[bewerken]

De moderne vierwielskeelers hebben wielen met een diameter van 90 tot 125 mm. De oude vijfwielers toonden diameters van 78 tot 84 mm. Kwaliteitswielen zijn vervaardigd van speciaal polyurethaan en onderverdeeld in verschillende hardheden. De hardheid wordt uitgedrukt met de letter 'A'. Op een schaal van 0 tot 100A begint de hardheid ongeveer bij 74A tot circa 90A, waarbij een hoger getal een harder wiel aanduidt. Hierbij moet worden opgemerkt dat een zachter wiel meer grip en comfort geeft, maar meer weerstand heeft en dus minder hard gaat en vooral sneller slijt. Vooral bij nat wegdek heeft een hard wiel minder grip. Door nieuwe technieken zijn er wielen verkrijgbaar die het comfort leveren van een zacht wiel en de snelheid van een hard wiel. Dit ontstaat door toepassing van een zachte kern met een harde buitenkant. Andere wielen bereiken een aanzienlijke gewichtsbesparing doordat de kern hol is. Daarnaast zijn er nog variaties in diktes en wielcurves. Vlakke wielen worden vooral gebruikt tijdens het stunten en ronde tot scherpe curven voor speed skating (snelheid).

Lagers[bewerken]

Een belangrijk onderdeel van de skeeler is de lagering. Meestal worden lagers aangeduid met een Amerikaanse ABEC-normering 1, 3, 5, 7 of 9; deze geven de productietolerantie van het lager aan. Een hoger getal duidt op een lager dat aan hogere normen voldoet, maar deze normen zijn voor industriële toepassingen bedoeld en niet voor skeelers. Van de precisie is, door de puntbelasting die een ruw wegdek veroorzaakt, na korte tijd niets meer over. Dit getal zegt dus weinig over de bruikbaarheid van het lager voor skeelergebruik, maar het wel is denkbaar dat een hooggenormeerd lager ook op andere kwaliteitsaspecten hoog scoort.

Een skeeler

Een andere norm is de MC-norm die van 1 tot 5 loopt en de speling in het lager aangeeft. Te krap of te ruim is niet goed; MC3 is voor skeelers geschikt, speedskaters gebruiken soms MC5-lagers die wat meer speling hebben en hogere zijdelingse belasting aankunnen.[3] Bij bovenstaande voerwegingen moet echter in het achterhoofd worden gehouden dat een goed onderhouden lager van een redelijke kwaliteit al snel beter is dan een slecht onderhouden toplager.

Goed afgedichte (gesealde) lagers zijn beter bestand tegen vocht en vuil en vragen minder onderhoud. Toch is het belangrijk om ook deze lagers van onderhoud te voorzien. Ga je skeeleren of heb je geskeelerd in natte omstandigheden dan is het belangrijk om bij terugkomst de wielen en lagers volledig uit elkaar te halen, schoon te maken en te laten drogen. Hierna kun je de lagers weer voorzien van een paar druppels lager olie, ook wel race olie genoemd, om ze weer soepel te laten draaien.[4]

Tegenwoordig zien we een opkomende trend van keramische lagerkogels. Deze blijken minder aan slijtage onderhevig en zijn minder gevoelig voor vocht (regen) dan de normale kogeltjes van gehard staal.

Schoen[bewerken]

De skeelerschoen is net als de schaatsschoen geëvolueerd. Ook in de skeelerwereld wordt meer gebruikgemaakt van materialen als kunststoffen en composieten (o.a. carbon). Belangrijk voor een schoen is dat deze goed aansluit op de voet, mede daarom zijn de meeste schoenen met een warmtebehandeling te vervormen voor een betere pasvorm. De originele skeelerschoen bestaat uit een lage (vaak leren of carbon) schoen op een zogenaamde kuip (vaak van carbon), maar tegenwoordig wint ook de softboot terrein. Het voordeel van deze laatste is het comfort, het nadeel is een mindere stijfheid van de schoen zelf. Bekende merken schoenen zijn Bont, Powerslide, Dims en in Nederland Raps, Cado Motus en Viking.

Disciplines in skatesport[bewerken]

Inrijden tijdens EK Inline-skaten 2004 te Groningen.
Out of line-skaten 
Out of line-skaten is een nieuwe vorm van skating, door de 2 grote wielen aan de zijkant te plaatsen ( 150mm en 180mm) die buiten het middelpunt van je voet uitkomen, geeft je meer stabiliteit, rijcomfort, minder trillingen en minder krachten nodig om snelheden te halen.
Inline-skaten 
Inline-skaten of Inline-speedskaten gaat om het hardrijden op de skeeler. Inline-skaten wordt beoefend op zowel een piste als de straat, daarbij zijn er verschillende afstanden waarop wedstrijden worden gehouden.
Aggressive skating 
Agressive skating kent twee disciplines: vert en street. Bij vert skate men op een grote ramp waarbij de opstaande randen verticaal omhoog gaan, vandaar de naam. Bij het streetskaten gebruikt men de omgeving, zoals trappen, railings en banken, om tricks op te doen.
Freestyle skating 
Onder freestyle skating vallen onder andere freestyle-slalom, speed-slalom en jump.
Downhillspeedskating 
Bij downhillspeedskating worden afdalingen over asfalt gedaan, dit gebeurt vaak op skeelers.
Off-roadskaten 
Off-roadskaten is het skaten op een niet-geplaveide ondergrond.
Kunstrijden 
Kunstrijden wordt doorgaans gedaan op rolschaatsen.
Fitness-skaten 
Fitness-skaten wordt toegepast met het oog op conditieverbetering.
Funskaten 
Funskaten is het skaten ter ontspanning in vrije tijd.
Fridaynightskate
Rolhockey 
Rolhockey wordt gespeeld op rolschaatsen en ook met veldhockeysticks en een bal.
Inlinehockey 
Inlinehockey wordt gespeeld op inline-skates en verder met ijshockeysticks en een puck, ook is het binnen.
Streethockey 
Streethockey wordt gespeeld op inline-skates, met ijshockeysticks en een balletje, verder is het buiten.
Inlinebasketbal 
Inlinebasketbal is basketbal op skates.
Rollersoccer 
Rollersoccer is voetbal op inline-skates.
Roller derby 
"Roller derby" is een indoor puntenkoers op rolschaatsen voor vrouwen (en tegenwoordig ook mannen).

Remtechnieken[bewerken]

Er zijn diverse remtechnieken. Enkele belangrijke:

 • Blokrem: ook wel hielstop. Onder de skateschoen is een rubber blokje bevestigd, als een soort hak. Door het been naar voren te steken en op deze hak te gaan staan, kan effectief geremd worden. De methode is gevaarlijk omdat het een foute houding vraagt. Ook slijt het blokje weg en kan het soms afbreken.
 • Sleepstop: de skate waarmee men remt sleept in een hoek van 90° achter het standbeen. Dit is erg slijtig voor de wieltjes. Samen met de blokremtechniek is het de enige toelaat om op smalle plaatsen, in druk verkeer af te remmen of te stoppen.
 • Valse-startstop: de rembeweging die schaatsers maken na een valse start, waarbij de schaatsen om en om naar binnen worden geplaatst.
 • Bermstop: van de weg af de berm inrijden. Dit leidt gemakkelijk tot een val.
 • Grasstop: vanaf de weg in het gras vallen, hetzelfde idee als de bermstop.
 • Power-slide: vanuit een sleepstop een 90° draai maken, hierbij staat men vrijwel meteen stil. Dit vereist enige vaardigheid. Deze methode is beter bekend als de Cess-slide.
 • Draaistop: draaien tot stilstand. Deze manier is niet aan te raden bij hoge snelheid.
 • Paalstop: Dit is een manier van remmen of tot stilstand komen, waarbij men zich voorzichtig tegen een grote paal of ander groot object laat rijden; bijvoorbeeld tegen een lantaarnpaal of een muur. Hierbij dient men zich eerst wat uit te laten rijden, om zo snelheid te verminderen om vervolgens met uitgestrekte armen zichzelf op te vangen tegen het hiervoor genoemde object.
 • Valstop: deze manier van remmen is regelmatig te zien bij onverwachte hindernissen (denk aan een stoplicht dat onverwachts op oranje springt). Deze manier van remmen is niet aan te raden maar wel effectief.
 • Vriendstop: hierbij fungeert een reeds gestopte mederolschaatser als paal. Het vastgrijpen van deze persoon leidt tot een snelle stop. Hierbij kan de collega-rolschaatser wel vallen, maar dit is niet erg.
 • Autostop: een geparkeerde auto of ander voertuig kan hulp bieden als een snelle stop nodig is. Botsen tegen een eerder genoemd object resulteert tot een volledige stilstand. Opgelet 1: mogelijke schade aan rolschaatsen! ;2: niet te verwarren met liften.
Free skating

Verkeersregels[bewerken]

In Nederland mag een skater op de openbare weg gebruikmaken van het fietspad en bij afwezigheid daarvan van de rijbaan, maar een skater is geen bestuurder en houdt voor de wet (en daarmee de voorrangsregels) dus de status van voetganger (per 1 april 2008).

In België valt de skater sinds 15 maart 2007 onder de wetgeving rond de 'voortbewegingstoestellen'. In deze categorie worden ook Segway, step, skateboard, rolstoel en andere geregeld. Een niet-gemotoriseerd 'voortbewegingstoestel' kent dezelfde regels als een fietser wanneer het zich sneller dan stapvoets voortbeweegt. Wanneer het zich stapvoets beweegt, wordt het beschouwd als een voetganger.[5]

Verschil tussen skaten en skeeleren[bewerken]

Skeeler is een merknaam van Zandstra.[bron?] Daarom is de officiële benaming zoals die nu gevoerd wordt door de KNSB (voorheen SBN) inline-skaten. Er zijn varianten met 5 wielen en 4 wielen, waarbij momenteel de 4 wielen met een maximale toegestane diameter van 110 mm, het meest gebruikt worden. Over het algemeen is de maximale diameter van 5 wielen ca. 90 mm. Een en ander heeft ook nog eens te maken met de steekmaat van de skate en schoen. Ook bestaan er varianten met 3x110 mm en 1x100 mm (op de tweede plaats). Een skeelerschoen is veel lager dan een skateschoen. Hierdoor is hij veel handiger om te gebruiken als hulpmiddel bij het schaatsen, omdat de enkels nog goed te bewegen zijn.

Daarnaast zijn er bijzondere typen. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde Twinliners, skeelers op twee wielen, die zeer ver uit elkaar liggen. Enkele vierwiel- of zelfs driewielskates hebben een verlengd frame. Daardoor rijden ze meer zoals vijfwielers maar zijn iets lichter. Sommige skeelers hebben een klapmechanisme zoals klapschaatsen. Of bieden vering per wiel aan. Ten slotte is er de off the road skate, met drie grote luchtbanden. En de skike, met twee luchtbanden.

Trivia[bewerken]

 • Amerikanen gebruiken het woord "skaten" ook voor schaatsen op ijs. Skaten lijkt veel op schaatsen; in beide gevallen verkrijgt men snelheid door de voeten zijwaarts af te zetten.